Nokipannukahvia ja kalahavaintoja – kutukävelyllä Longinojalla

Taimenen parhaat kutuajat ovat Etelä-Suomen loskasäistä huolimatta käsillä, eikä uhanalaisia vaelluskaloja nähdäkseen tarvitse lähteä merta edemmäs. Taimenia voi yllättää kutupuuhissa myös kaupunkiympäristössä, esimerkiksi Koillis-Helsingissä Longinojalla.

Kutukävelijät tarkkailevat herkeämättä veden alle.

Malmin ja Pukinmäen alueella mutkitteleva Longinoja on Suomen tunnetuin puro, jolle syksyisin saapuu sadoittain ihmisiä seuraamaan taimenten kutupuuhia. Osallistuimme kutukävelylle aurinkoisena, lokakuisena maanantai-iltapäivänä.

Oppaana toimi Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura SKES ry:n Juha Salonen, joka tuntee Longinojan kuin omat taskunsa. Esitellessään puroa Juha kertoi puron vaiheista ja purolla tehdyistä kalahavainnoista hämmästyttävällä tarkkuudella: tuossa kivenkolossa nähtiin kahden viikon takaisena sunnuntai-iltana suuri emotaimen kutupuuhissa.

Kaloja Longinojalla todellakin piisaa, erityisesti tähän aikaan vuodesta. Juhan mukaan eri-ikäisiä yksilöitä on sadan metrin alueella jopa 350. Longinojan oman alkuperäisen taimenkannan tuhoutumisen jälkeen puroon on saatu kotiutetuksi Vantaanjoesta nouseva meritaimen. Longinojasta onkin tullut taimenen elvytystyössä koko Suomen talkookunnostuksien mallikohde.

Longinojasta on kehkeytynyt paitsi koko Suomen talkookunnostuksien mallikohde, myös Suomen tunnetuin puro.

Samalla paikalliset puroaktiivit ovat tehneet Longinojasta Suomen tunnetuimman puron. Aktiivisesti päivitettävillä Facebook-sivuilla ja verkkosivuilla jaetaan kuvia ja videoita, ja Facebook-livelähetysten kautta kaloja voi seurata kotisohvaltakin.. Jotakin puron suosiosta kertoo, että SKES ry:n ja Savela-seuran Longinojalla lokakuussa järjestämät kunnostustalkoot keräsivät lapion varteen peräti 112 vapaaehtoista.

Vedenalaisen yhteisön lisäksi puron liepeillä elääkin erityisesti näinä kuukausina myös toinen kiinnostava yhteisö: kameroiden kanssa purolla hiiviskelevät puroaktiivit ja kalabongarit. Joella päivystetään vuoroissa, ja kännykät värisevät aktiivien jakaessa toisilleen reaaliajassa tietoa tuoreimmista kalahavainnoista. Nokipannukahvia ja juttuseuraa on aina tarjolla.

Puroisäntä Matti tarjosi kutukävelijöille maukkaat nokipannukahvit. Nokipannu on ristitty "Legendaksi". Kannen rikkouduttua uusi valmistui kurkkupurkista kuin parhaaseen Niksi-Pirkka-tyyliin.

Myös kutukävelylle saapunut aloittelija saa nopeasti havaita, kuinka koukuttavaa puuhaa veden alle tähyileminen saattaa olla – jopa tänään, kun kalat selvästi arastelevat uteliasta ihmisjoukkiota.

Ainutlaatuinen luontonäytelmä alkaa toden teolla vasta pimeyden laskeuduttua, ja aivan liian aikaisin paikalta raukkamaisesti poistunut toimistotyöläinen voi vain kaihoisin mielin lukea aamulla Longinojan Facebook-sivuilta "yövuoron" terveiset: "Kasvimaan sillalla pari. Masan mutkassa nyt neljä kalaa. Latokartanon tien yläpuoliseen osaan nousemassa pari vaurasta. Siellä tapahtuu myös kohta."

***

Taimenen kutuaika käynnissä

Taimenen kutuaika jatkuu parhaimmillaan pitkälle marraskuulle, joten käsillä ovat ainutlaatuiset ajat. Säiden vuoksi tilanne elää päivittäin, mutta esimerkiksi Longinojalla kaloja on näkynyt vielä Etelä-Suomen lumisateiden alettua. Vaelluskaloja voi bongata Longinojan lisäksi monissa muissa city-puroissa.

> Lue vinkkejä vaelluskalojen bongaamiseen ja tutustu kutubongarin neljään kultaiseen sääntöön Longinojan verkkosivuilla
> Seuraa city-puroja Facebookissa: Longinoja | Haaganpuro
> K-ryhmä ja WWF aloittivat elokuussa monivuotisen yhteistyön Suomen uhanalaisten vaelluskalakantojen pelastamiseksi ja palauttamiseksi: K-Kalapolut.fi 

Suuret merestä nousseet kalat pienessä city-purossa ovat näyttävä näky. (Kuva: Miikka Pulliainen)

Takaisin ylös