Kuteminen kuuluu kaikille -kampanja tuottaa tulosta: uhanalaisille vaelluskaloille avattu jo kilometrikaupalla kutualueita

K-ryhmä ja WWF käynnistivät elokuussa monivuotisen yhteistyön uhanalaisten vaelluskalojen pelastamiseksi, ja tulokset näkyvät jo. Ensimmäisen syksyn aikana eri puolilla Suomea sijaitsevista joista ja puroista avattiin yhdeksän nousuestettä ja kaloille rakennettiin 40 uutta kutupaikkaa. Yhteistyö, jonka tunnistaa ”Kuteminen kuuluu kaikille” -sloganista, jatkuu entistä laajamittaisempana vuonna 2018.

Suomen vaelluskalojen asema on tukala, sillä niiden pääsy otollisille kutupaikoille jokiin ja puroihin on tukittu. Esimerkiksi meritaimen on tätä nykyä jopa uhanalaisempi kuin saimaannorppa. Osana K-ryhmän ja WWF:n yhteistyötä vaelluskalojen nousun tarpeettomasti estäviä rakennelmia, esimerkiksi siltarumpuja, kartoitetaan ja avataan. Lisäksi yhteistyön tavoitteena on lisätä tietoisuutta Suomen vaelluskaloista.

"Syksyn aikana olemme avanneet yhteensä yhdeksän nousuestettä ja tarjonneet siten vaelluskaloille kymmeniä kilometrejä uutta kutu- ja elinympäristöä. Hienoin hetki oli, kun Imatran talkoissa ensimmäinen taimen nousi avatun nousuesteen ohi talkoiden ollessa vielä käynnissä", WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder kertoo.

Nousuesteitä avataan talkoohengessä yhdessä paikallisten toimijoiden, maanomistajien, K-kauppiaiden ja vapaaehtoisten kanssa. Jo ensimmäiset talkoot keräsivät paikalle rohkaisevan määrän vapaaehtoisia, ja kaikkiaan kampanjasivujen kautta talkoovahvuuteen on ilmoittautunut lähes 400 ihmistä eri puolilta Suomea.

"Tärkeää vapaaehtoistyötä tarpeettomien nousuesteiden avaamiseksi on tehty jo pitkään, ja on ollut syksyn aikana ilo nähdä, miten vahva talkoohenki Suomessa vallitsee. Maailman vastuullisimpana kaupan alan yrityksenä ja vastuullisena kalan myyjänä haluamme kutsua kaikki suomalaiset talkoisiin uhanalaisten vaelluskalakantojemme puolesta", sanoo K:n vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Opettavaisia kokemuksia

Syksyn aikana ehdittiin talkoilla niin Inkoossa, Suomusjärvellä, Tuusniemellä, Helsingissä, Imatralla, Luumäellä kuin Perniössäkin. Helsingin Haaganpuron talkoissa lapion varteen tarttuivat K-Supermarket Torpparinmäen K-kauppiaat Teemu ja Ilari Tikkala. Tikkalan veljekset tarjosivat myös talkooväelle eväät.

"Talkoot olivat opettavainen kokemus! Mieleen jäi, kuinka eräs nainen oli tullut paikalle Helsinkiin Turusta asti luettuaan talkoista Pirkka-lehdestä. Oli hienoa tehdä jotain konkreettista vaelluskalojen eteen", Teemu Tikkala kertoo.

Imatran Unterniskanjoella talkoisiin osallistui päivän mittaan noin 40 vapaaehtoista. Pro Immalanjärvi ry:n kanssa järjestettyihin talkoisiin osallistuivat myös yhdistyksen jäsenet Raija Kautto ja Salla Surma-Aho, joille kututalkookokemus oli uusi. "Talkoot olivat kiva kokemus", Immalanjärven rannalla asuvat ystävykset kertoivat.

Vuoden 2018 talkookohteiden kartoitus käynnissä

Vaelluskalojen elinkierron vuoksi talkootoiminta hiljenee loppusyksystä. Esimerkiksi taimen kutee Suomen joissa ja puroissa loka–marraskuussa, josta alkaen virtaavat vedet tulee rauhoittaa ylimääräiseltä häiriöltä. Lapion varteen päästään tarttumaan taas loppukesästä 2018, jolloin yhteistyö jatkuu entistä laajamittaisempana. Vapaaehtoiset voivat ilmoittautua talkoovahvuuteen osoitteessa Kesko.fi/kalapolut. Samassa osoitteessa myös maanomistajat voivat ilmoittaa maillaan olevan kohteen kunnostettavaksi.

"Talven ja kevään aikana valitsemme poistettavia nousuesteitä ja muita puronkunnostuskohteita ja teemme niille toteuttamissuunnitelmat. Olemme saaneet paljon vinkkejä sopivista kohteista niin paikallisilta toimijoilta, K-kauppiailta kuin yksityishenkilöiltäkin, mutta otamme uusia ehdotuksia ilomielin vastaan", WWF:n suojeluasiantuntija Elina Erkkilä sanoo.

K-ryhmän ja WWF:n K-Kalapolut-yhteistyön ensimmäinen syksy lukuina:

  • 7 tapahtumaa. K-ryhmä ja WWF olivat mukana seitsemässä talkoo- ja kunnostustyössä Inkoossa, Suomusjärvellä, Tuusniemellä, Helsingissä, Imatralla, Luumäellä ja Perniössä. Katso kaikki syksyn 2017 tapahtumat sivulta Kesko.fi/kalapolut. Monissa talkoissa keskeisessä roolissa olivat jo pitkään ansiokasta työtä tehneet paikalliset toimijat.
  • 9 nousuestettä. Syksyn talkootöissä avattiin yhdeksän vaelluskalojen nousuestettä, kuten siltarumpuja ja käytöstä poistettuja pieniä patoja.
  • 20 kilometriä uusia kutu- ja elinympäristöjä. Nousuesteiden avaaminen toi uhanalaisille vaelluskaloille kymmenien kilometrien edestä uusia kutu- ja elinympäristöjä.
  • 40 kutupaikkaa. Syksyn kunnostustöissä jokiin ja puroihin rakennettiin myös 40 kalojen kutemisen mahdollistavaa kutusoraikkoa.
  • 383 talkoisiin ilmoittautunutta. Talkoovahvuuteen uhanalaisten vaelluskalojen puolesta on ilmoittautunut sadoittain suomalaisia. Talkoisiin voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi osoitteessa Kesko.fi/kalapolut.
Takaisin ylös