K-ryhmä ja WWF yhteistyöhön uhanalaisten vaelluskalojen puolesta: "Kuteminen kuuluu kaikille"

K-ryhmä ja ympäristöjärjestö WWF aloittavat laajan, monivuotisen yhteistyön Suomen uhanalaisten vaelluskalakantojen pelastamiseksi ja palauttamiseksi. Yhteistyön tunnistaa "Kuteminen kuuluu kaikille" -sloganista.

Osana merkittävää yhteistyötä K-ryhmä ja WWF lähtevät kartoittamaan eri puolilta Suomea löytyviä kutuesteitä ja avaamaan niitä talkoohengessä yhdessä maanomistajien, paikallisten K-kauppiaiden ja vapaaehtoisten kanssa. Tavoitteena on myös lisätä tietoisuutta ja keskustelua Suomen uhanalaisista vaelluskalakannoista.

Suomen vaelluskalakantojen asema on tukala, sillä yhteiskuntaa rakentaessamme olemme tukkineet kalojen pääsyn otollisille kutupaikoille jokiin ja puroihin. Esimerkiksi meritaimen on tätä nykyä jopa uhanalaisempi kuin saimaannorppa.

"Kalojen nousun virtavesiin voi pysäyttää pienimmillään yksittäinen tierumpu, siltarumpu tai vanha myllypato. K-ryhmän ja WWF:n yhteistyöllä näitä pieniä nousuesteitä lähdetään järjestelmällisesti kartoittamaan ja poistamaan. Näissä vuosia kestävissä talkoissa tarvitaan kaikkia – julkista sektoria, yrityksiä ja kansalaisia", WWF:n suojeluasiantuntija Elina Erkkilä sanoo.

"Yhteistyö on jatkoa pitkäjänteiselle työllemme kestävien kalakantojen puolesta. Kuluttajat ovat nykyisin yhä tiedostavampia, ja haluamme auttaa kuluttajia tekemään kestäviä valintoja. Laitamme innostuneina kumisaappaat jalkaan ja kädet saveen, sillä maailman vastuullisimpana kaupan alan yrityksenä haluamme ulottaa kädenjälkemme kauas kaupan seinien ulkopuolelle", sanoo Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Vaelluskalakantamme ovat pelastettavissa

Yhteistyön alkuvaiheessa kartoitetaan vaelluskalojen kulkua estäviä kutuesteitä. Talkootoiminta esteiden avaamiseksi on tavoitteena aloittaa laajemmin vuonna 2018. Yhdenkin kutuesteen purkaminen voi avata useita kilometrejä virtavesiekosysteemiä vaelluskalojen elin- ja lisääntymisympäristöksi.

"Kalaa syödään Suomessa entistä monipuolisemmin ja sen merkitys kulttuurissamme on valtava – pelkästään kalastuksen harrastajia maassamme on 1,4 miljoonaa. Vaelluskalakantamme ovat pelastettavissa, mutta se vaatii talkoohenkeä, jota lähdemme nyt yhdessä WWF:n kanssa levittämään yhä laajemmalle", Kalervo sanoo.

Eri puolille Suomea rantautuvien talkoiden lisäksi yhteistyö näkyy K-kaupoissa, ja sen tunnistaa "Kuteminen kuuluu kaikille" -sloganista. Monivuotisen yhteistyön etenemistä voi seurata K-kalapolut-sivustolla.

K-ryhmä tekee pitkäjänteistä työtä kestävien kalakantojen puolesta

Yhteistyö on jatkoa K-ryhmän pitkäjänteisesti tekemälle työlle kestävien kalakantojen turvaamiseksi. K-ryhmä on noudattanut tarkasti WWF:n Kalaoppaan suosituksia ja K:n oma kala- ja äyriäislinjaus täyttää ensi vuonna 10 vuotta. Linjauksen mukaisesti K:lla ei esimerkiksi ole kauppojensa valikoimissa WWF:n Kalaoppaassa punaisella liikennevalolla merkittyjä uhanalaisia lajeja.

"K-ryhmä on ollut meille aikaisemminkin tärkeä kumppani ja sitoutunut vahvasti WWF:n suosituksiin. Olemme erittäin iloisia siitä, että pääsemme nyt tekemään konkreettista työtä yhdessä", Erkkilä sanoo.

Seuraa yhteistyön etenemistä ja katso animaatio Suomen vaelluskaloista sekä kutuesteistä ja niiden purkamisen vaikutuksista K-Kalapolut-sivustolta.

Lue lisää WWF:n virtavesityöstä.

Lisätiedot:
Matti Kalervo, vastuullisuusjohtaja, Kesko Oyj, matti.kalervo@kesko.fi, puh. 050 306 4081.
Lauri Peltola, Johtaja, markkinointi, viestintä, vastuullisuus ja yhteiskuntasuhteet, Kesko Oyj (markkinointikampanjaa koskevat kysymykset), lauri.peltola@kesko.fi, puh. 050 570 5606.
Matti Ovaska, suojeluasiantuntija (uhanalaiset kalalajit, kestävä kalastus), WWF, matti.ovaska@wwf.fi, puh. 040 727 3149.
Elina Erkkilä, suojeluasiantuntija (virtavedet, kenttätyö nousuesteiden poistamiseksi), WWF, elina.erkkila@wwf.fi, puh. 050 522 4540.

Takaisin ylös