K-ruokakauppoihin ensimmäinen suomalaisesta lahnasta valmistettu ja kiertotaloutta edistävä Pirkka-tuote

Pirkka saaristolaiskalapihvin raaka-aineena käytetään John Nurmisen Säätiön kestävään kalastukseen tähtäävän Lähikalahankkeen lahnaa. Itämeren lahnaa ei ole aikaisemmin käytetty näin laajasti kuluttajatuotteiden raaka-aineena. Lahnan kalastus vähentää tehokkaasti Itämeren ympäristökuormitusta.

K-ryhmä ja John Nurmisen Säätiö ovat solmineet yhteistyöhankkeen, jonka tiimoilta K-ruokakauppojen valikoimiin tuodaan säätiön Lähikalahankkeessa Itämerestä pyydettyä lahnaa hyödyntävä Pirkka saaristolaiskalapihvi.

– Yksi Lähikalahankkeen päätavoitteista on lisätä kestävästi pyydetyn kotimaisen kalan määrää suomalaisten ruokalautasilla. K-ryhmän mukaantulo on merkittävä edistysaskel, kun suuren valtakunnallisen toimijan avulla luodaan pitkäaikainen kuluttajakysyntä särkikalojen käytölle, kuten lahnalle, kertoo John Nurmisen Säätiön projektipäällikkö Miina Mäki.

Särkikalojen kalastus edistää kiertotaloutta

Särkikalojen (lahna ja särki) kalastus ihmisravinnoksi vähentää tehokkaasti Itämeren ympäristökuormitusta. Ruoan tuotanto on yksi suurista Itämeren kuormittajista, ja ravinteiden kierrättäminen kalastamalla vesistöistä takaisin hyötykäyttöön on osa kiertotalousmallia. Lisäksi Itämeren lahna ja särki ovat ekologinen vaihtoehto lihalle ja tuontikalalle.

– Yhteistyö John Nurmisen Säätiön kanssa ja lahnasta valmistetun Pirkka saaristolaiskalapihvin lanseeraus sopi hyvin kiertotalouteen pohjautuvaan vastuullisuusstrategiaamme. Kaiken lisäksi saaristolaiskalapihvi on vieläpä erittäin onnistunut, mehevä ja hyvänmakuinen tuote, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan osto- ja myyntipäällikkö Tiina-Liisa Nirhola.

Tuote K-ruokakaupoissa huhtikuussa

Pirkka saaristolaiskalapihvi valmistetaan Apetitin tehtailla Säkylässä. Pakkauksessa on kaksi paneroitua lahnapihviä, jotka voi kuumentaa paistinpannulla, uunissa tai mikroaaltouunissa. Tuote on pakaste ja kauppoihin tuote ilmestyy huhtikuun ensimmäisten viikkojen aikana.

Lähikalahankkeen kalat pyydetään Saaristomeren ja Pohjanlahden alueelta. Kalasaalis hyödynnetään kokonaisuudessaan ja suurin osa siitä jatkojalostetaan elintarvikekäyttöön. Lahnaa ei ole aikaisemmin käytetty näin laajasti kuluttajatuotteissa, vaan sitä on hyödynnetty esimerkiksi rehun raaka-aineena.

Vuonna 2015 käynnistetyn Lähikalahankkeen tavoitteena on luoda pysyvä toimintamalli särkikalojen tehokkaammalle hyödyntämiselle suurtalous- ja vähittäismyynnin kalatuotteissa.

Takaisin ylös