Luomutuotteiden myynti jatkaa kasvuaan K-ruokakaupoissa

K-ruokakauppojen valikoimissa on jo 2 000 luomutuotetta ja luomun osuus myynnistä on 1,6 %. K-Plussa-asiakkaiden ostotiedoista koostettu kartta kertoo, että eniten luomua ostetaan rannikkoseudun kunnissa. Luomutuottajille tuotteiden tarjoamista K-ruokakauppojen valikoimaan on helpotettu entisestään. Tänä vuonna luomun myynnin odotetaan kasvavan K-ruokakaupoissa 10 %.

– Luomumyynnin osuus K-ruokakauppojen myynnistä on 1,6 %. Joillakin K-ruokakaupoilla luomumyynti on jopa 6–7 % kaupan liikevaihdosta. K-ruokakaupan valikoima muodostuu keskusvarastovalikoimasta ja kauppojen itse hankkimista tuotteista. Yhteensä K-ryhmän luomutuotteiden valikoima on 2 000 tuotetta, joista 117 on Pirkka-tuotteita, kertoo tuoretuotteista vastaava johtaja Jyrki Karlsson.

Luomuolut kiinnostaa asiakkaita

Suurimmat luomutuoteryhmät K-ruokakaupoissa ovat vihannekset, hedelmät, maitotaloustuotteet, kananmunat ja mausteet. Pienpanimo-oluiden kasvanut kysyntä näkyy myös luomutilastoissa, sillä luomuoluet ovat kasvava luomutuotteiden ryhmä.

K-ruokakauppiaat muodostavat itse oman kauppansa valikoiman kuunnellen asiakaskuntansa toiveita. Valikoimiin otetaan asiakkaiden arvostamia lähi- ja pientuottajien tuotteita.

– Luomutuotteiden tuottajissa ei useinkaan ole isoja ja valtakunnallisia toimittajia, vaan luomukaupassa on kyse enemmän paikallisesta tekemisestä. Siksi myös luomutuotteita ostetaan K-ruokakauppojen valikoimiin suoraan paikallisilta toimijoilta, kertoo Karlsson.

Rannikkoseudun asiakkaat arvostavat luomua

Kauppakohtaiset luomuvalikoimat vaihtelevat ja myös asiakkaiden kiinnostus luomua kohtaan vaihtelee eri puolilla Suomea. K-Plussa-asiakkaiden ostotiedoista koostettu kartta näyttää, kuinka paljon luomua ostetaan suhteessa muihin ruokaostoksiin. Eniten luomua ostetaan rannikkoseudulla. Myös pääkaupunkiseudulla luomutuotteet korostuvat asiakkaiden ostoskoreissa.

Eniten luomutuotteita ostetaan Yli-Iissä sekä seuraavissa kunnissa:
1. Yli-Ii, 2. Föglö, 3. Kökar, 4. Brändö, 5. Oulunsalo, 6. Lavia, 7. Uusikaarlepyy, 8. Kauniainen, 9. Mustasaari, 10. Maarianhamina

Vähiten luomutuotteita ostetaan Punkaharjulla sekä seuraavissa kunnissa:
1. Punkaharju, 2. Kerimäki, 3. Savukoski, 4. Hyrynsalmi, 5. Vähäkyrö, 6. Nilsiä, 7. Perho, 8. Reisjärvi, 9. Siikainen, 10. Lestijärvi

Luomutuotteita helpommin valikoimiin

Lähiruoan kysyntä on kasvanut ja tämä näkyy myös luomutuotteiden myynnin positiivisena kehityksenä, sillä useat luomutuottajat ovat paikallisesti toimivia pientuottajia. Tänä vuonna luomun myynnin odotetaan kehittyvän K-ruokakaupoissa 10 % viime vuoteen verrattuna.

Syksyllä 2016 Keskon verkkosivuille on avattu oma yhteydenottokanava lähi- ja pientuottajille, jonka ansiosta heidän on entistä yksinkertaisempaa ehdottaa tuotettaan Keskon päivittäistavarakaupan valikoimiin. Hakuprosessiin annetaan apua ja Kesko tarjoaa kullekin lähi- ja pientuottajalle sopivaa toimintamallia kunkin tarpeiden mukaisesti. Luomutuottajat voivat myös olla suoraan yhteydessä yksittäiseen K-ruokakauppaan. Helpotetun toimintamallin odotetaan kasvattavan K-ruokakauppojen luomutuotteiden valikoimaa.
http://kesko.fi/yritys/Tavarantoimittajat/lahi--ja-pientuottajat/

Takaisin ylös