Vastuullisia kalavalintoja

K-ruokakauppojen asiakkaille on tärkeää, että kauppareissu sujuu vaivattomasti. Tarjoamme apua arjen kiireen keskelle merkitsemällä vastuulliset tuotteet selvästi. Pirkka-sarjan ympäristö- ja muut vastuullisuusmerkit ovat oiva apu ostospäätöksiä tehtäessä. Kalavalinnat ovat nyt entistä helpompia, sillä WWF:n uudistetun Kalaoppaan voi ladata kätevästi omaan kännykkään.

WWF:n Kalaopas ohjaa vastuulliseen kuluttamiseen liikennevaloin. Oppaassa kalalajit, jotka ovat Suomessa tarjolla olevia ruokakaloja, on luokiteltu vihreälle, keltaiselle tai punaiselle listalle. Vihreän listan kaloja kannattaa suosia, keltaisella merkittyjä lajeja ostaa harkiten ja punaisen valon saaneita välttää.

WWF:n Kalaopas on mukautuva verkkosivu, joka toimii kännykässä sovelluksen lailla. Voit lisätä kännykkäsi aloitusnäytölle ikonin, josta pääset nopeasti selaamaan opasta. Tällöin voit myös käyttää opasta ilman verkkoyhteyttä.  

K-ryhmän kala- ja äyriäislinjaus

K-ryhmän kala- ja äyriäislinjauksen mukaisesti Ruokakesko Oy:llä, Kespro Oy:llä ja K-ruokakaupoilla ei ole valikoimissaan WWF:n kalaoppaassa punaisella liikennevalolla merkittyjä lajeja. Villilohen osalta noudatetaan kuitenkin kansallisen lohistrategian linjausten mukaisesti EU:n määrittämiä kiintiöitä.

Kalaoppaassa vihreällä merkittyjä lajeja edistetään valikoimissa. Valikoimapäätöksissä suositaan kestäviä kalakantoja ja MSC-sertifioituja toimittajia.

Kalan ympäristömerkit apuna ostospäätöksissä

Kuluttajan voi olla vaikea tietää, miten ruuantuotanto vaikuttaa ympäristöön. Ympäristömerkit ovatkin oiva apu ostospäätöksiä tehtäessä. WWF suosittelee MSC- ja ASC-merkittyjä tuotteita.

Sininen, ovaalinmuotoinen MSC-merkki (Marine Stewardship Council) kertoo kuluttajalle luotettavasti, että kyseinen kala on kestävästi pyydetty. MSC on osoittautunut vertailevissa tutkimuksissa luotettavimmaksi pyydetyn kalan ympäristömerkiksi. Siitä tehdyt tutkimukset osoittavat, että sertifikaatilla on myönteinen vaikutus kalakantoihin ja meriluontoon.

Pirkka-sarjassa on MSC-sertifioituja kaloja

Pirkka-sarjassa on yli 20 MSC-sertifioitua eli vastuullisesti tuotettua kalatuotetta. Näistä MSC-sertifioituja tonnikalavaihtoehtoja ovat Pirkka tonnikalapalat öljyssä, Pirkka tonnikalapalat vedessä ja Pirkka tonnikalapihvi.

Takaisin ylös