Plan ja Kesko aloittavat tutkimusyhteistyön

Kansainvälinen lastenoikeusjärjestö Plan ja Kesko aloittavat yhteisen tutkimushankkeen kambodzhalaisten siirtotyöläisten asemasta Thaimaassa.

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää erityisesti kala- ja äyriäisteollisuuden tuotantoketjun työolosuhteita Thaimaan keski- ja itäosissa sekä siirtotyöläisten lasten tilannetta alueen yhteisöissä.

Tutkimus tehdään yhteistyössä Plan Ruotsin kanssa ja se on osa Ruotsin kehitysyhteistyöviraston SIDA:n rahoittamaa laajempaa hanketta Thaimaassa ja Kambodzhassa.

Hankkeen avulla pyritään selvittämään keinoja parantaa kambodzhalaisten siirtolaisten työoloja sekä lasten koulutusta ja suojelua Thaimaassa. Tutkimus valmistuu loppukeväällä.  

Kalatuotteiden tavarantoimittajia mukaan

Tutkimusyhteistyö käynnistyy haastatteluilla, joita tehdään tavarantoimittajien tehtailla helmi-huhtikuussa Thaimaassa.

- Pyrimme valitsemaan hankkeeseen mukaan sellaisia tuotteita, joilla saamme mahdollisimman monipuolisen kuvan kala- ja äyriäisainesosien hankintaketjuista Thaimaassa ja sen lähialueilla. Omien merkkituotteiden sosiaalisen vastuullisuuden varmentaminen on meille erittäin tärkeää, joten keskitymme Pirkka-tuotteisiin, sanoo hankkeesta Keskon puolelta vastaava vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Finnwatchin raportit tammikuussa 2013 ja 2014 toivat esiin vakavia epäkohtia thaimaalaisilla ananasmehu- ja tonnikalatehtailla. Ongelmien jatkuminen tehdyistä toimenpiteistä huolimatta osoittaa, että ihmisoikeuksien toteutumiseen koko toimitusketjussa tarvitaan kaikkien toimijoiden - valtioiden, kansalaisjärjestöjen ja koko toimitusketjun - yhteistyötä.

- Ensisijainen keino on luoda yhdessä toimintamalli, jolla varmistetaan tuotannon vastuullisuus jokaisessa toimitusketjun portaassa. Koulutus ja asioista viestiminen auttavat omalta osaltaan parantamaan riskimaiden tilannetta. Yhteistyö kansainvälisen lastenoikeusjärjestö Planin kanssa antaa meille Thaimaassa aiempaa paremmat mahdollisuudet ulottaa vaikutuksemme toimitusketjussa ensimmäistä porrasta eli valmistajaa pidemmälle, Matti Kalervo sanoo.    

 Lue lisää lastenoikeusjärjestö Planista.

Takaisin ylös