K-ruokakaupoissa aukioloajoista päätetään paikallisesti ja asiakasta kuunnellen

Eduskunta on hyväksynyt lakiesityksen kauppojen aukiolon vapauttamisesta eli myös K-ruokakaupat voivat jatkossa päättää vapaammin aukioloajoistaan. K-ruokakauppojen aukioloajoista tullaan päättämään paikallisesti – kauppiaamme tuntevat asiakkaansa parhaiten ja ratkaisut tehdään asiakasta kuunnellen. 

- Olemme tyytyväisiä, että Suomessa sääntely vähentyy ja kauppojen aukioloajat vapautuvat. Pidämme uudistusta tervetulleena, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhala.

Kauppias tuntee asiakkaansa parhaiten

Aukioloaikojen vapautuminen mahdollistaa jatkossa asiakkaiden palvelun niinä kellonaikoina, jolloin palveluja toivotaan ja tarvitaan.

- Emme linjaa K-ruokakauppojen aukioloaikoja täältä pääkonttorilta käsin. Meillä kauppias päättää yhdessä asiakkaidensa kanssa, milloin kauppa kannattaa auki pitää eli milloin on kysyntää. Kauppiaat tuntevat asiakkaansa parhaiten ja kuuntelevat heidän toiveita herkällä korvalla. Meidän vahvuutemme on se, että kukin K-ruokakauppias rakentaa valikoimansa ja palvelunsa paikallisten asiakastarpeiden mukaisesti, painottaa Rauhala.

Tarpeet pidemmille aukioloajoille vaihtelevat

K-ryhmän selvitysten mukaan toiveet ja tarpeet kauppojen pidemmille aukioloajoille vaihtelevat suuresti paikkakunnittain, jopa paikkakuntien sisällä – eli yhtä ohjaavaa periaatetta ei ole järkevää luoda.

- Meillä tämä sääntelyn purkaminen tarkoittaa sitä, että Kesko ei ala tekemään sääntelyä. Ratkaisut tehdään asiakkaita kuunnellen. Vastuullisena toimijana pidämme huolta myös henkilöstöstämme, ei ole järkevää pitää kauppoja auki, jos asiakkaita ei ole.

- Aukioloaikojen laajennuspaineet kohdistuvat esimerkiksi lauantai-iltaan, jonka suosio ostoshetkenä on kasvanut. Myös sunnuntain ja pyhäpäivien lisääntyvä aukiolo on varmasti kauppiailla harkinnassa. Aukioloajoissa voidaan jatkossa huomioida myös entistä paremmin esimerkiksi vuodenajan vaihtelu, Rauhala summaa.

Takaisin ylös