Näin syntyi Mietaan mämmiolut

Ilari Kontsas | 25.03.2019

Syyskuun alussa vuonna 2018 puhelin soi Kurikan Mietaankylässä. Puhelimeen vastaa tuttu ääni jämäkästi: “Mietaa”. Soittajaa hermostuttaa esittää asiansa hiihtäjälegendalle, mutta onneksi vastapuoli toteaa hetken kuunneltuaan “no mutta sehän on erinomaanen idea!”

Hyvä tapa pitää mieli virkeänä on kehitellä arkisen ahertamisen rinnalle mielenkiintoisia projekteja, joissa olla mukana. Vaikka kaupan oman oluen paneminen on jo vanha juttu, on Juha Miedon nimeä kantavassa Mietaan Mämmioluessa potentiaalia valtakunnalliseksi hitiksi. Olen aiemmin ollut mukana järkkäämässä Herwood-olutta Tampereen Hervannan kaupunginosan 40-vuotisjuhlan kunniaksi sekä I love J.J. -olutta Jalasjärvelle, kun kunta yhdistyi osaksi Kurikan kaupunkia. Molemmat edellä mainituista olivat paikallisia hittejä, mutta Mietaan mämmiolut sen sijaan on herättänyt laajaa kiinnostusta ympäri Suomen.

Miten olut sitten syntyi? Olimme jo kauan sitten kaveriporukassa ideoineet, että Kurikan jätti Juha Mieto ansaitsisi oman oluen. Ehkä jossain saunaillassa idea jalostui vielä hieman pidemmälle, kun joku keksi, että oluessa pitäisi olla ripaus mämmiä mukana. Ajatus jäi alitajuntaan pyörimään pitkäksi aikaa, kunnes vuoden 2019 kynnyksellä se taas palasi mieleeni - olihan vuosi myös Juha Miedon juhlavuosi, Legenda kun täyttää 70 vuotta. Olisiko aika kypsä Mietaan mämmioluelle?

Otin yhteyttä Pyynikin Panimon Tuomas Pereen, joka oli minulle ennestään tuttu jo Herwood -oluen ajoilta ja esitin hänelle idean Mietaan nimeä kantavasta mämmioluesta. Oletin, että jos joku panimo tähän lähtee mukaan, on se Pyynikki Tampereelta. Tuomas innostuikin ajatuksesta ja panimo lupautui oluen valmistamaan, jos Legenda itse antaa hankkeelle siunauksen. Oli siis tartuttava puhelimeen ja soitettava Kurikan Mietaankylään.

 “Mietaa”, vastasi Juha puhelimeen jämäkästi. Hän oli kuulemma juuri nauttinut maittavan lounaan ja keittänyt kahvit siihen päälle. Taisin soittaa hyvään aikaan, mietin itsekseni. Esittelin varovaisen hermostuneesti Jussille ajatuksen Mietaan mämmioluesta kuulostellakseni hänen ajatuksiaan siitä. Etukäteen oli vaikea arvioida, minkälainen suhtautuminen entisellä huippu-urheilijalla olisi hänen nimeään kantavasta oluesta. Helpotus olikin suuri, kun Jussi tuumasi “No mutta sehän on erinomaanen idea!”. Luonnollisesti Mietaalla oli jotain ehtoja tuotteen suhteen: etiketissä ei saisi olla kuvaa hänestä hiihtämässä (oluen ja urheilun yhdistäminen ei tosiaan ole hyvä ajatus), oluen pitäisi olla laadultaan hyvä ns. herkutteluolut ja tuotteen valmistuksessa käytettävä mämmi tulisi olla aitoa Kymppi-Mämmiä.

Kontaktoin vielä Keskon tuotepäällikkö Timi Lähteenaroa aiheesta ja sovimme, että tuote saataisiin jakeluun Keskon logistiikan kautta niihin K-ruokakauppoihin, jotka siitä ennakkotilauksen Pääsiäisen sesonkiin tekisivät. Kun yhteistyöstä oli sovittu Mietaan, Pyynikin Panimon, Keskon sekä Kymppi-Maukkaiden kesken, pääsivät graafikot töihin suunnittelemaan tölkin ulkoasua. Kuvat, joiden pohjalta etiketti suunniteltiin, löytyivät Kurikka-Lehden arkistosta (kiitos vielä lehden toimituspäällikkö Johannes Ujaiselle sekä luonnollisesti valokuvat ottaneille Pentti Yli-Karjanmaalle ja Laura Kujalalle). Lopputulos onkin upea, kun tölkissä komeilee Juha Mieto “naatiskelemassa” mämmiroveen äärellä Jussi-paita päällä. Tuomas Peren johdolla Pyynikin panimon mestarit kehittelivät Mietaan mämmioluesta tumman, rukiisen ja pehmeän herkutteluoluen, jonka maustamiseen käytettiin aitoa Kymppi-Mämmiä. Olut sopii nautittavaksi sellaisenaan tai esimerkiksi makean jälkiruoan kanssa. Parhaimmillaan olut on pääsiäispöydässä nautittuna.

Tulevana pääsiäisenä Mietaa lienee konkreettisesti monen suomalaisen huulilla. Hyvä näin, sillä marraskuussa 2019 pyöreitä täyttävä hiihtäjäsuuruus on maljansa ansainnut! Oluen ensimmäiset erät toimitetaan kauppoihin maanantaina 25.3.2019 ja se on myynnissä ainoastaan K-ruokakaupoissa.

Viiden vuoden tilinpäätös

Ilari Kontsas | 22.03.2019

Muistan vielä erinomaisen hyvin, kuinka loppu vuodesta 2013 juhlistimme Kalastajatorpalla kauppiasvalmennuksemme päätöstilaisuutta (kurssinumero 169) yhdessä muiden valmennettavien kanssa. Saimme tuona iltana mukaamme vielä viimeisiä eväitä tulevaa kauppiasuraamme varten mm. nykyiseltä K-Supermarket Arabian kauppias Sasu Haminalta. Paikalla oli luonnollisesti edustusta myös sekä Keskosta että K-kauppiasliitosta kertomassa viime hetken ohjeita meille tuleville kauppiaille. Suuri osa kurssilta valmistuneista ovat kauppiasurallaan päässeet hyvään vauhtiin ja edenneet jo toiseen tai jopa kolmanteen kauppapaikkaan. Toki joukossa on myös heitä, jotka eivät syystä tai toisesta ole vielä tähän päivään mennessä päivääkään kauppiaana työskennelleet tai ovat lopettaneet kauppiaana toimimisen.

Oma kauppiasurani alkoi melko pian valmistumisen jälkeen, kun helmikuussa 2014 aloitin Jalasjärvellä K-Supermarketissa. Muutama viikko sitten tuosta hetkestä tuli kuluneeksi tasan viisi vuotta. Jälleen kerran aika on mennyt nopeasti. Tuona aikana kauppapaikka on vaihtunut kertaalleen ja kokemusta on ehtinyt karttua myös monikauppamallissa toimimisesta. Kun nyt summaan noita kuluneita viittä vuotta, voin hyvillä mielin todeta, että tilinpäätös näyttää hyvältä. Vaikka vuosiin on sattunut onnistumisten lisäksi epäonnistumisiakin, on hyviä päiviä silti reilusti huonoja enemmän. Vähäiset vastoinkäymiset ovat kasvattaneet ja tuoneet pitkäjänteisyyttä, jota tässä ammatissa tarvitaan.

Peruskaupankäynti ei näiden vuosien aikana ole juuri muuttunut, mutta moni asia on silti erilailla. Ehkä omalla kohdallani suurin muutos liittyy ilmapiiriin. Koen, että kauppiasyhteisössä ilmapiiri on paljon positiivisempi ja vapautuneempi, kuin mitä se oli uraani aloitellessa. Osaltaan tietenkin taloussuhdanteen muuttuminen suotuisammaksi on vaikuttanut asiaan, mutta suurin merkitys on ollut sillä, että kauppiaille on annettu enemmän vapauksia toteuttaa omaa kauppakohtaista liikeideaa. K-kauppiasyrittäjät ovat saaneet vapauden toimia, kuten yrittäjän kuuluukin. Tämä on mahdollistanut sen, että monissa kaupoissa on lähdetty rohkeasti kokeilemaan uusia tapoja ja toimintamalleja, usein vielä hyvällä menestyksellä. Tämä taas osaltaan motivoi ja rohkaisee jokaista kauppiasta ottamaan askelia seuraavalle tasolle, kun kollega naapurissa menestyy – terve kilpailuhenkisyys on yllättävän hyvä motivaattori.

Koen, että kauppiaana saan tällä hetkellä toimia ammatissa, joka tuntuu itselleni mieleiseltä ja tarjoaa sopivassa suhteessa sekä haasteita että onnistumisen tunteita. Yhtenä päivänä löydät itsesi purkamasta kuormia, toisena saatat olla koko päivän toimistossa suunnittelemassa tulevaa ja kolmantena istut kovat kaulassa edustamassa iltajuhlissa. Kauppiasyrittäjyys on vaihteleva ja monipuolinen ammatti, jota viiden vuoden kokemuksella voi sanoa osaavansa korkeintaan kohtuullisesti, työ kun tarjoaa edelleen lähes päivittäin uusia tilanteita ja mahdollisuuksia. Olenkin äärimmäisen tyytyväinen uravalintaani ja kuluneisiin viiteen vuoteen.

Viimeisimmät postaukset
Viiden vuoden tilinpäätös
22.03.2019 14:13
Blogiarkisto
Takaisin ylös