Ruokakauppias-blogit

Blogi K-kauppiasvalmennuksesta, kauppiaaksi kasvamisesta ja kaupan arjen iloista. Aitoja tarinoita ja elämänmakuisia kokemuksia kauppiasuran alusta.

 

 

Lue lisää: https://www.kesko.fi/ruokakauppias

Viiden vuoden tilinpäätös

Ilari Kontsas | 22.03.2019

Muistan vielä erinomaisen hyvin, kuinka loppu vuodesta 2013 juhlistimme Kalastajatorpalla kauppiasvalmennuksemme päätöstilaisuutta (kurssinumero 169) yhdessä muiden valmennettavien kanssa. Saimme tuona iltana mukaamme vielä viimeisiä eväitä tulevaa kauppiasuraamme varten mm. nykyiseltä K-Supermarket Arabian kauppias Sasu Haminalta. Paikalla oli luonnollisesti edustusta myös sekä Keskosta että K-kauppiasliitosta kertomassa viime hetken ohjeita meille tuleville kauppiaille. Suuri osa kurssilta valmistuneista ovat kauppiasurallaan päässeet hyvään vauhtiin ja edenneet jo toiseen tai jopa kolmanteen kauppapaikkaan. Toki joukossa on myös heitä, jotka eivät syystä tai toisesta ole vielä tähän päivään mennessä päivääkään kauppiaana työskennelleet tai ovat lopettaneet kauppiaana toimimisen.

Oma kauppiasurani alkoi melko pian valmistumisen jälkeen, kun helmikuussa 2014 aloitin Jalasjärvellä K-Supermarketissa. Muutama viikko sitten tuosta hetkestä tuli kuluneeksi tasan viisi vuotta. Jälleen kerran aika on mennyt nopeasti. Tuona aikana kauppapaikka on vaihtunut kertaalleen ja kokemusta on ehtinyt karttua myös monikauppamallissa toimimisesta. Kun nyt summaan noita kuluneita viittä vuotta, voin hyvillä mielin todeta, että tilinpäätös näyttää hyvältä. Vaikka vuosiin on sattunut onnistumisten lisäksi epäonnistumisiakin, on hyviä päiviä silti reilusti huonoja enemmän. Vähäiset vastoinkäymiset ovat kasvattaneet ja tuoneet pitkäjänteisyyttä, jota tässä ammatissa tarvitaan.

Peruskaupankäynti ei näiden vuosien aikana ole juuri muuttunut, mutta moni asia on silti erilailla. Ehkä omalla kohdallani suurin muutos liittyy ilmapiiriin. Koen, että kauppiasyhteisössä ilmapiiri on paljon positiivisempi ja vapautuneempi, kuin mitä se oli uraani aloitellessa. Osaltaan tietenkin taloussuhdanteen muuttuminen suotuisammaksi on vaikuttanut asiaan, mutta suurin merkitys on ollut sillä, että kauppiaille on annettu enemmän vapauksia toteuttaa omaa kauppakohtaista liikeideaa. K-kauppiasyrittäjät ovat saaneet vapauden toimia, kuten yrittäjän kuuluukin. Tämä on mahdollistanut sen, että monissa kaupoissa on lähdetty rohkeasti kokeilemaan uusia tapoja ja toimintamalleja, usein vielä hyvällä menestyksellä. Tämä taas osaltaan motivoi ja rohkaisee jokaista kauppiasta ottamaan askelia seuraavalle tasolle, kun kollega naapurissa menestyy – terve kilpailuhenkisyys on yllättävän hyvä motivaattori.

Koen, että kauppiaana saan tällä hetkellä toimia ammatissa, joka tuntuu itselleni mieleiseltä ja tarjoaa sopivassa suhteessa sekä haasteita että onnistumisen tunteita. Yhtenä päivänä löydät itsesi purkamasta kuormia, toisena saatat olla koko päivän toimistossa suunnittelemassa tulevaa ja kolmantena istut kovat kaulassa edustamassa iltajuhlissa. Kauppiasyrittäjyys on vaihteleva ja monipuolinen ammatti, jota viiden vuoden kokemuksella voi sanoa osaavansa korkeintaan kohtuullisesti, työ kun tarjoaa edelleen lähes päivittäin uusia tilanteita ja mahdollisuuksia. Olenkin äärimmäisen tyytyväinen uravalintaani ja kuluneisiin viiteen vuoteen.

Viimeisimmät postaukset
Kaupan arkea koronan aikana
24.04.2020 08:30
Blogiarkisto
Takaisin ylös