Kauppapaikan vaihto

Ilari kontsas | 18.11.2017

Pääsin toukokuussa 2017 siirtymään kauppiasurallani eteenpäin, kun minulle tarjottiin mahdollisuutta aloittaa K-citymarket-kauppiaana Mäntsälässä Uudellamaalla. Tarjoukseen oli helppo vastata myöntävästi, kun itselläni oli jo tovin ollut toiveena päästä uralla eteenpäin lähemmäs ”ruuhkasuomea” isompaan kauppapaikkaan. Citymarketin lisäksi sain vastattavaksi myös pienehkön K-market Säästökulman Mäntsälässä, jonka kauppiaana aloitin marraskuussa 2017. 

Kauppiasvaihdos etenee käytännössä siten, että potentiaaliselta kauppiaskandidaatilta tiedustellaan kiinnostusta aloittaa/siirtyä kauppiaaksi toiseen kauppapaikkaan. Mikäli vastaus on myöntävä, valmistelee liikkeenjohdonneuvoja kauppiaalle kolmen vuoden budjetin kauppapaikkaan. Tässä kohtaa kauppiaalla on vielä mahdollisuus perääntyä neuvotteluista. Luonnollisesti kaikki neuvottelut tähän asti ovat varsin luottamuksellisia, ettei esimerkiksi synny tilannetta, jossa kauppapaikan henkilökunta saisi kuulla epävirallisia reittejä pitkin kauppiaan mahdollisesta vaihtumisesta. Budjettineuvottelujen jälkeen sovitaan ketjusopimuksen allekirjoittamisesta ja kun näissä papereissa on nimet alla, alkaa homma olla virallista. Keskon tiedottaja laatii vielä yhdessä kauppiaan kanssa asiasta tiedotteen ja tämän jälkeen tuleva kauppiasvaihdos on julkista.

Seuraavaksi aletaan suunnitella vaihtoon liittyviä käytännön asioita, joista merkittävimpiä ovat tavaravaraston inventointi, myymälätarvikkeiden läpikäyminen, kaluston tarkistaminen sekä henkilökuntaan liittyvien asioiden käsitteleminen. Luonnollisesti Keskolta saa tukea ja opastusta näihin kaikkiin asioihin liittyen. Ensiarvoisen tärkeää on, että yhteistyö luopuvan ja aloittavan kauppiaan välillä toimii. Näin on onneksi ollut omalla kohdallani kaikkien niiden kauppiaiden kanssa, jotka ovat olleet kanssani vaihtoja tekemässä.

Lisähaasteen kauppiasvaihdokseen tuo se, että kauppiaan pitää usein myös luopua nykyisestä kauppapaikastaan joko ennen tai jälkeen uuden kauppapaikan vastaanottamista. Täten inventaareja, kalustotsekkauksia ym. tehdään samaan aikaan kahdessa kauppapaikassa ja kokonaisuuden hallitseminen voi tuntua henkisesti melko kuormittavalta. Lisäksi omalla kohdallani kauppapaikkojen välillä ollut maantieteellinen etäisyys tarkoitti sitä, että saatoin päivässä ajaa yli 600 kilometriä ollen aamulla Mäntsälässä uudella kaupalla ja illalla takaisin Jalasjärvellä vanhalla kaupalla. 

Ennen kauppiasvaihdosta on tehtävä paljon erilaisia sopimuksia. Vähittäiskaupan Tilipalvelu VTP Oy hoitaa kauppiaalle erilaiset viranomaisluvat kuten alkoholin- ja tupakan myyntiluvat ennen aloitusta. Tärkeää on hoitaa myös esimerkiksi sähkö-, vartiointi- ja vakuutussopimukset kuntoon. Helpoimmalla pääsee, jos vain jatkaa edellisen kauppiaan tekemiä sopimuksia, mutta suosittelen silti jokaisen kauppiaan harkitsevan tarkkaan sitä, minkälaiseen sopimukseen laittaa nimensä alle. Pitkät, jopa kolmen vuoden irtisanomisajat ovat yleistyneet yritysten välisissä sopimuksissa ja pahimmassa tapauksessa maksat turhasta tai kalliista palvelusta joka kuukausi pitkään ennen kuin pääset siitä eroon. Luottokorttiyhtiöille on myös laitettava hyvissä ajoin hakemukset vireille, että pankkikorttimaksaminen onnistuu kaupassa ensimmäisenä kauppapäivänä. Tässä asiassa kauppiasta neuvoo Keskon tietohallinto.

Hyvin pian kauppiasvaihdoksen jälkeen (ja joskus myös ennen sitä) alkavat tavarantoimittajat lähestyä kauppiasta erilaisten yhteistyö- ja vuosisopimusten puitteissa. Tämä toiminta korostuu erityisesti isommissa kaupan yksiköissä kuten K-citymarketeissa, mutta myös K-market-kauppiaille tavarantoimittajayhteistyö tulee varsin tutuksi. Kaiken muun toiminnan ohessa tulisi kaupan rutiinit tietenkin myös saada pyörimään, joten kauppiasvaihdos tilanteessa kannattaakin varautua siihen, että työpäivät saattavat välillä venyä melko pitkiksi. Tärkeää on kuitenkin muistaa, etteivät kauppiaat jää vaihdoksessa yksin, vaan Keskolta saa paljon apua vaihdoksen aikana.

Olen tätä tekstiä kirjoittaessani harjoitellut melko tarkalleen 6 kuukautta K-citymarket-kauppiaana toimimista. Vaikka haasteita on ollut ja monia virheitäkin tullut tehtyä, olen kuitenkin varsin tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen, jossa olen. On ollut mukava huomata, kuinka hyvin K-citymarket-ketjun kauppiaat ovat ottaneet uuden jäsenen mukaan porukkaan. Neuvoja on aina saanut kysymällä kokeneemmilta kollegoilta!

 

Tulosta
Viimeisimmät postaukset
Matkalla kohti unelmaa
16.04.2018 11:44
Blogiarkisto
Takaisin ylös