Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Liisa Rohweder: Yrityksen ja järjestön yhteinen ääni monimuotoisen luonnon puolesta

Liisa Rohweder | 14.01.2022

WWF kannustaa yrityksiä kehittämään liiketoimintaansa tavalla, joka on hyväksi luonnolle ja ihmisille. Monimuotoisen luonnon tukemiseksi yritysten tulisi etsiä keinoja, joilla vähennetään oman toiminnan ja koko toimitusketjun haitallisia ympäristövaikutuksia. Tämän lisäksi kiritämme yrityksiä etsimään oman toiminnan ulkopuolelta osaavia kumppaneita, joiden kanssa työskennellä laajemman vaikutuksen aikaansaamiseksi. Näitä voivat olla esimerkiksi muut yritykset, jotka käyttävät samoja resursseja. Ratkaisuja luonnon auttamiseksi voi myös etsiä yhdessä järjestöjen kanssa. 


K-ryhmä on noudattanut K-kaupoissaan WWF:n Kalaoppaan suosituksia jo yli kymmenen vuoden ajan. Näin konserni on vaikuttanut siihen, että suomalaisissa pöydissä nautitaan yhä enemmän vastuullista kalaa. Vuonna 2017 yhteisten keskustelujen kautta syntyi idea, että yritys osallistuisi lisäksi uhanalaisten vaelluskalojen elinympäristöjen kunnostamiseen. Uraauurtavassa K-Kalapolut-yritysyhteistyössä avattiin lähes 30 estettä, jotka aiemmin pysäyttivät uhanalaisten vaelluskalojen matkan lisääntymisalueille. Kumppanuudessa yhdistyivät WWF:n asiantuntemus virtavesien suojelusta, K-ryhmän biodiversiteettitavoitteet sekä K-kauppiasverkosto. 

Nyt viisi vuotta myöhemmin iloitsemme onnistumisista, jotka yhteistyöllä on saatu aikaan. Kokosimme yhteen valtavan määrän ihmisiä työskentelemään Suomen vaelluskalojen pelastamiseksi. K-ryhmän verkoston kautta tavoitimme paikallisia ihmisiä, jotka halusivat auttaa omaa lähiluontoaan. Etenkin paikalliset K-kauppiaat tarttuivat innokkaasti ehdotukseen talkoiden järjestämisestä. Talkoisiin osallistui WWF:n asiantuntijoiden lisäksi yli 1 000 vapaaehtoista, yli 70 K-kauppaa ja K-kauppiasta sekä lukuisia muita yhteistyökumppaneita. Talkoiden ansiosta kaloille avautui aiemmin saavuttamattomissa olleita vaellusreittejä yhteensä noin sataa kilometriä vastaava matka.  

Luonnonsuojelu on pitkäjänteistä työtä. Sen lisäksi, että K-ryhmän monivuotinen yrityslahjoitus on mahdollistanut WWF:n virtavesiasiantuntijoiden suojelutyön, on ollut erityisen arvokasta, että yritys itse sitoutui hankkeeseen omilla resursseillaan. K-Kalapolkuihin palkattiin talkookoordinaattori ja viestintään panostettiin. Näin kasvatimme huomattavasti suojelutyön vaikuttavuutta. Kun molemmat tahot ovat sitoutuneet yhteisen tavoitteen taakse, tekemistä on myös mahdollista parantaa vuosien varrella.  

Uskomme WWF:llä yhdessä tekemisen voimaan, sillä vain yhteistyöllä yksilöiden, yhteisöjen ja organisaatioiden kanssa pääsemme tavoitteisiimme luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Ympäristöongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen, laji- ja metsäkatoon voidaan edelleen vaikuttaa. Vaikka isot muutokset voivat viedä jopa vuosikymmeniä, tuo pitkäjänteinen työ tulosta. Esimerkiksi tällä sivulla voit tutustua viimeisimpiin luonnonsuojelutyömme tuloksiin. Nämä saavutukset ovat mahdollisia tukijoidemme, myös lukuisten yritysten ja organisaatioiden tuen, ansiosta.  

Liisa Rohweder
pääsihteeri
WWF Suomi

Yritys ja järjestö voivat yhdessä edistää luonnonsuojelua vaikuttavasti. Tule mukaan muutoksentekijäksi ja tutustu WWF:n monipuolisiin yhteistyötapoihin.

Takaisin ylös