K:laisen silmin

K-ryhmäläisten havaintoja, kokemuksia ja pohdintoja työelämästä ja maailmasta ympärillämme. Vaihtuvat kirjoittajat ovat K-ryhmän työntekijöitä eri toimialoilta.

Kurkistus K-kulttuuriin – ensifiiliksiä ja ajatuksia uuden työn aloittamisesta

Tiina Palmunen ja Julia Rauvola, K-ryhmän harjoitteluohjelma 2018 | 03.08.2018

Iloisia katseita, uteliaita kysymyksiä, lämmintä ja hersyvää tunnelmaa. Harjoittelumme aloituksesta on jo kolmisen kuukautta aikaa, mutta työyhteisön ilmapiiri on edelleen yhtä kepeä ja vastaanottavainen kuin ensimmäisenä päivänä. Taisi käydä harjoittelupaikan kanssa flaksi?

Aloitimme puolen vuoden seikkailumme Keskon HR-toiminnoissa toukokuussa 2018, Tiina HR-viestinnän tehtävissä ja Julia HRM-harjoittelijana. Uudessa työpaikassa aloittaminen on aina yhtä kutkuttavaa. Mielessä pyörii tuhat ja yksi kysymystä, työkaverit ovat vielä tuntemattomia ja uusia asioita nousee esiin tusinoittain joka päivä. Tehtäviin käsiksi pääseminenkin ottaa aina oman aikansa. Alussa lähdettiin liikkeelle ihan jo siitä, mikä on Kesko suhteessa K-ryhmään*. Onneksi alun pyörremyrskyä ja mietintöjä taklaamaan oli Keskon puolelta suunniteltu hurjasti erilaisia toimia, joilla harjoittelun aloitus pyrittiin tekemään mahdollisimman sujuvaksi. Olemme saaneet tueksemme mentoreita (kyllä, monikossa!) ja meille on järjestetty tutustumispäiviä sekä erilaista epämuodollisempaa ajanviettoa yhdessä. Pienet asiat, kuten yhteiset terassilounaat ja GDPR-tietosuojapullat keskellä päivää luovat yllättävän isoa merkitystä ja vahvistavat yhteenkuuluvuutta porukkaan. On syntynyt tunne, että emme ole vain satunnaisia harjoittelijoita, vaan osa työyhteisöä ja ennen kaikkea osa K:ta.

Kokemus integroitumisesta työpaikkaan ja töihin käsiksi pääseminen on kuitenkin aina yhteispeliä: työpaikalla ja lähityöyhteisöllä on toki vastuunsa perehdyttämisessä ja tervetulleen tunnelman luomisessa, mutta työyhteisön uuden tulokkaan rooliakaan ei voi väheksyä. Metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan – jos astut taloon avoimin ja myönteisin mielin, vastakaiku harvoin on negatiivista ja sulkeutunutta. On ollut ilo huomata, että kommunikaatio avotoimistossamme on rentoa ja avointa. Neuvoa tai mielipidettä voi kysyä ilman pienintäkään kynnystä ja keskustelevaa ilmapiiriä pidetään yllä, tosin kunnioittaen muiden työrauhaa. Tarvittaessa apua saa aina, mutta samalla myös meidän harjoittelijoiden kykyyn tehdä itsenäisesti työtä on suuri luotto. Matalan kynnyksen vuorovaikutusta ja avointa kulttuuria K-ryhmässä kuvastaa myös meidät yllättänyt fakta, että myös johtoryhmän jäsenet istuvat keskenään avotilassa.

Olemme uudessa työympäristössämme tehneet kulttuurin havainnointia, joka onnistuu helpommin ennen kuin on täysin uuden työpaikan kuplan sisällä. Jokaisella yrityksellä on oma kulttuurinsa ja kestää aina hetki hahmottaa sen ominaispiirteitä, kuten esimerkiksi millaista on uuden organisaation identiteettiin sopiva kieli, pukeutuminen ja toimintatavat. Yksi tärkeä huomiomme K-kulttuurista on se, miten kunkin työntekijän ammattitaitoon luotetaan ja ihmiset ovat innostuneita työstään. Toimistossa työskennellessä voi helposti aistia tekemisen meiningin ja korkean motivaation, mikä lisää myös omaa innostusta! Tuntuu, että kaikilla on kova kehittämisen halu sekä omaa työtä että organisaatiota kohtaan. Heti alussa laadittu kehittymissuunnitelma sekä säännölliset keskustelut esimiehen kanssa ovat saaneet aikaan kokemuksen siitä, että henkilökohtaiseen kehittymiseemme panostetaan ja meidän halutaan onnistuvan. Tämän lisäksi esimies on aidosti kiinnostunut työstämme, ajatuksistamme sekä siitä, millainen tunne oman työn hallinnasta on. Näillä eväillä ja tuella on mitä mahtavinta jatkaa matkaa K:ssa tulevien kuukausien ajan.

Kuulostaako tämä kaikki liian ruusuiselta ollakseen totta? Ehkä jonkun korvaan, mutta näin me olemme kummatkin ensimmäiset kuukaudet kokeneet. Meille on sanottu, että vaikka nauttiikin työstään, kuherruskuukausi loppuu aina jossain kohdin – kenties tämä on meillä vielä edessä. Täydellistä työpaikkaa metsästää moni, etenkin nuori, mutta on hyvä muistaa, että sellaista tuskin koskaan löytää. Kyse on pikemminkin työntekijän, työtehtävien sekä työpaikan kulttuurin yhteensopivuudesta. Meidänkin työyhteisössä välillä mokaillaan, unohdellaan ja heitetään väsynyttä huumoria. Mutta onneksi se ei ole niin vakavaa, ja kyse on pitkälti siitä, miten asioihin ja pieniin kommelluksiin suhtaudutaan.

Loppuun haluamme jakaa muutaman täsmävinkin, miten saat uuteen työpaikkaan astumisesta mahdollisimman positiivisen kokemuksen – sekä itsellesi että muille.

Tiedosta energiasi

Kiinnitä huomiota, millaisella energialla ja asenteella astut heti ensimmäisestä päivästä lähtien ovesta sisään ja miten kohtaat muut. Perusjutut, kuten katsekontakti, hymy ja kunnon kädenpuristus vievät pitkälle!

Ole kiinnostunut

Kiinnostuksen osoitus muita ihmisiä ja asioita kohtaan huokuu yllättävän pitkälle, joten kysymysten esittäminen palkitsee aina. Äläkä huoli, uutena saat helposti anteeksi, vaikka kysyisit samat asiat monesti.

Pyydä ja anna palautetta

Etenkin työsuhteen alussa palautetta omasta suorituksestaan janoaa valtavasti ja usein sitä myös saa. Mutta mikä ensisijaista, opettele kysymään sitä tarvittaessa! Tärkeää on myös antaa palautetta muille, ja kertoa omista fiiliksistä ja näkemyksistä.

*Kesko-konserni ja K-kauppiaat muodostavat yhdessä K-ryhmän

Seuraa K-ryhmän harjoittelijoiden fiiliksiä ja työelämää K-ryhmän kanavissa Instagramissa ja LinkedInissä tunnisteella #ktrainee

Viimeisimmät postaukset
Blogiarkisto
Takaisin ylös