K-kauppias-blogi

Blogi K-kauppiasvalmennuksesta, kauppiaaksi kasvamisesta ja kaupan arjen iloista. Aitoja tarinoita ja elämänmakuisia kokemuksia kauppiasuran alusta.

 

 

Syksyn viileä tunnelma

Kristiina Kanervo | 29.10.2013

Tulin aamulla töihin ja totesin jo ovelta jäätävän ilmapiirin työntekijöiden keskuudessa. Jos ilmapiiri töissä on jäätävä muutenkin kuin aamupakkasen takia, niin mitä tekee valmentava johtaja ensimmäiseksi? Ei, en ala hakemaan ratkaisua teorioista, miettimään Bionin ryhmädynamiikan perusteita tai Edgar H. Scheinin prosessijohtamista, vaan haen kupin kahvia ja tunnustelen. Tunnustelen, olen läsnä ja kuuntelen. Kun laitetaan tarpeeksi naisia samaan tilaan kahdeksaksi tunniksi vuorokaudessa, lähes kahdeksisadaksi päiväksi vuodessa, vuosikausiksi, joskus käy niin että ilmapiiristä tulee eräänä aamuna jäätävä. Onko kyseistä ilmiötä miesvaltaisilla työpaikoilla?

Kauppias on johtaja, joka päivittäisillä toimillaan luotsaa porukkaansa eteenpäin arjen haasteissa. Kauppias on kuitenkin myös eräänlainen terapeutti joka selvittää työntekijöiden keskinäisiä riitoja, kuuntelee murheita ja huolehtii siitä, että kaikkien ääni saataisiin kuuluville eikä vain sen joka huutaa kovimmin. Aikanaan kiinnostuin johtajuudesta juuri ryhmädynamiikan ja johtamisen psykologian takia. Mielenkiintoista on tuntea ihmisten defenssimekanismeja ja niitä ymmärtämällä tehdä työyhteisöstä toimivampi. Joku viisas on joskus sanonut, että johtajuus on ensisijaisesti luonteen asia, ei sen, mitä ihminen tietää tai osaa vaan mitä hän on. Naiskauppias on nainen myös johtajana ja siinä on omat hyvät ja huonot puolensa kun vielä johdettavana on naisia. Mies pystyy todennäköisesti ottamaan paremmin etäisyyttä tunneperäisiin asioihin kuin nainen, nainen taas näkee ja ymmärtää naisten ajattelutavan ja reaktiot herkemmin.

Muutamassa tunnissa jälkeen selviää, että tämän aamun jäätävän tunnelman aiheuttaja on luottamusmiesvaalit. Palvelualan ammattiyhdistys PAM:in vaalit järjestetään aina lokakuussa kahden vuoden välein ja nyt on taas aika valita työntekijöille edustaja. Työnantaja eli kauppias ei liity tähän sen enempään kuin toteamalla äänestysten jälkeen kuka on se henkilö jonka kanssa asioita viedään yhdessä kaupalla eteenpäin. Itse pidän luottamusmiestä tärkeänä linkkinä työntekijöiden ja työnantajan välissä juuri yhteishengen luojana ja työntekijöiden apuna työsuhdeasioissa. Luottamusmiesvaalien aiheuttamaan kitkaan työntekijöiden keskuudessa en aio puuttua tällä kertaa sen enempää vaan annan tilanteen ratketa itsestään. Jos tilanne jatkuisi, silloin on taas kauppiaan aika olla läsnä, kuunnella ja tunnustella- sekä puuttua.

Viimeisimmät postaukset
Blogiarkisto
Takaisin ylös