K-kauppias-blogi

Blogi K-kauppiasvalmennuksesta, kauppiaaksi kasvamisesta ja kaupan arjen iloista. Aitoja tarinoita ja elämänmakuisia kokemuksia kauppiasuran alusta.

 

 

Ruokaa suuhun vai roskiin

Sasu Hamina | 12.02.2013

Olen ollut mukana Roihuvuoressa järjestetyssä ruokahävikkiä vähentävässä projektissa Saa syödä. Projektin tarkoituksena on vähentää kotitalouksien ruokahävikkiä ja parantaa tietämystä elintarvikkeiden säilyvyydestä. Roihuvuoressa sijaitsevassa taloyhtiössä, Untuvaisentie 7:ssä, järjestettiin pilotti, jossa asukkaat saivat viedä ruokia Herkkupesään, kellarikomeroon, josta jokainen taloyhtiön asukas pystyi ruokia noutamaan tarvittaessa. Projekti on vielä kesken, joten tuloksia eloperäisen jätteen vähenemisestä ei vielä ole.

Julkisuudessa on usein puhuttu kauppojen ja ravintoloiden ruokahävikistä, mutta todellisuudessa yksityiset kotitaloudet tuottavat enemmän roskiin menevää ruokajätettä, kun edellämainitut. Tässä tutkimuksessa ei kuitenkaan olla pystytty erottelemaan syömäkelpoisen ruuan määrää muusta eloperäisestä jätteestä, kuten perunan kuorista ja paprikan kannoista. Silti moni projektissa oleva perhekin myöntää heittävänsä roskiin ruokaa, jonka olisi voinut lahjoittaa eteenpäin tai joka olisi ollut ehkä syömäkelpoista.

Projektin suunnitteluvaiheessa tiedotettiin taloyhtiössä paljon ja yritettiin saada jokainen taloyhtiön talous mukaan. K-market Roihuvuorella on ollut projektin alkuvaiheessa erittäin tärkeä rooli tietotaidon antajana ja Herkkupesän ”alkupääoman” antajana. Lahjoitamme joka päivä päiväysvanhaksi meneviä tuotteita vähäosaisille; Neljänä päivänä viikossa seurakunnan kautta ja kolmena päivänä yksityisen hyväntekijän avustuksella suoraan niitä tarvitseville perheille. Kuitenkin juuri projektin alkuvaiheessa tämä yksityinen henkilö lähti matkalle ja meillä oli mahdollisuus lahjoittaa päiväysvanhaksi meneviä tuotteita Herkkupesään. Kuten jo suunnitteluvaiheessa oli tullut ilmi, niin asukkaat eivät aluksi uskaltaneet itse lahjoittaa tuotteita Herkkupesään, vaan se vaati hiukan apua. Tämän alkupääoman jälkeen projekti viimein nytkähtikin liikkeelle ja asukkaat uskaltautuivat itsekin lahjoittamaan ruokaa sinne.

Alkuvaiheessa järjestettiin myös taloyhtiön asukkaille illallinen, jossa ruokatähteisiin erikoistunut kokki Sami Garam tuli valmistamaan herkkuja. Asukkaat ihmettelivät aluksi, että voiko noista raaka-aineista saada illallista aikaan, mutta mestarikokkina Sami sai loihdittua sellaisia herkkuja, että jokainen sai mahansa täyteen. Kaupalla olemme pyrkineet antamaan vastaavia vinkkejä asiakkaillemme päivittäin, jotta he voisivat hyötyä kertyneestä ammattitaidostamme. Samalla olemme saaneet rohkaistua asiakkaitamme kysymään vinkkejä ruoka-aineiden syömäkelpoisuuden selvittämiseen. Eli vaikka teollisuus ja kauppa joutuu merkitsemään tuotteisiin parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä päiväykset, niin se ei aina merkitse, että tuotteet olisivat syömäkelvottomia.

Projekti onkin saanut paljon julkisuutta ulkomaita myöden ja monet taloyhtiöt ovat olleen kiinnostuneita vastaavan toimintatavan kopioimisesta omaa käyttöönsä. Taloyhtiön asukkaita on haastateltu eri ohjelmiin ja uutisiin sekä moniin lehtiin ja nämä onkin dokumentoitu hienosti taloyhtiön blogiin. Itseäni on myös haastateltu muutaman median toimesta. Tarkoitus onkin ollut herättää keskustelua aiheen tiimoilta ja saada jokainen hiukan miettimään omia toimintatapojaan ruuan käsittelyn ja kuluttamisen suhteen. Myös yksi tärkeä seikka on nostettu esille projektin edetessä ja se on ollut yhteisöllisyys. Kun taloyhtiössä lahjoitetaan ruokaa asukkaiden kesken, niin he tutustuvat toisiinsa ja kynnys yhteiseen tekemiseen alenee.

Koska ruokahävikin vähentäminen on minulle itselleni hyvin tärkeä kaikissa muodoissaan, niin uskon Saa syödä-projektin olevan hyvä alku, josta jatkaa aiheen ympärillä jatkossa. Joten, miten Sinä voisitkaan vähentää omaa ruokahävikkiäsi jokapäiväisessä toiminnassasi?

Viimeisimmät postaukset
Blogiarkisto
Takaisin ylös