K-kauppias-blogi

Blogi K-kauppiasvalmennuksesta, kauppiaaksi kasvamisesta ja kaupan arjen iloista. Aitoja tarinoita ja elämänmakuisia kokemuksia kauppiasuran alusta.

 

 

Nuoriso takuulla töihin

Kristiina Kanervo | 28.08.2013

Nuorisotyöttömyys ja yhteiskunnan rattaista pudonneet nuoret puhuttavat paljon tämän päivän medioissa. Opiskelupaikka jää saamatta tai opinnot jätetään alkujärkytyksen jälkeen kesken.  K-ryhmässä on ryhdytty aika isoihin toimenpiteisiin nuorisotakuun nimissä, pyrkimyksenä auttaa nuoria saamaan ensimmäinen työpaikka ja mahdollisesti oppisopimuspaikka K-ryhmän kaupoista.

     Päätin, että kannan korteni kekoon ja palkkaan yhden nuoren oppisopimuksella töihin. Lähdimme oppisopimuskeskuksen kanssa hakemaan 16-17-vuotiasta nuorta joka on jäänyt peruskoulun jälkeen ilman opiskelupaikkaa. Eniten olen itsekin huolissani juuri tästä porukasta, sillä jos he tippuvat pois sosiaalisesta kanssakäymisestä kouluissa niin kotoa on sen jälkeen todella vaikea lähteä mihinkään. Meillä tarkoituksena olisi suorittaa merkonomiopinnot työnteon yhteydessä aikuiskoulutuksena. Haastavan hakuprosessista teki se, että hakijoita ei ollut aluksi yhtään. Ihmettelimme kovasti, että TE-toimistoistakaan ei löytynyt sopivia ehdokkaita edes haastateltavaksi. Onneksi Tampereella on etsivä nuorisotyö auttamassa, samoin Lempäälässä tukihenkilöitä nuoria varten josta saatiin vinkki meille sopivasta nuoresta. Mekin saimme sitten oman oppisopimusopiskelijan.

      Monet muuten eivät ollenkaan hoksaa, että jopa 16-vuotias nuori pääsee todella hyville ansioille oppisopimusopiskelijana. Silloin kun muut ottavat opintolainaa, oppisopimuksella työnsä oppinut nuori on tienannut TES:in mukaista palkkaa koko opiskelun ajan ja merkonomin paperit kädessä hypätään suoraan ylempiin palkkaluokkiin vaikka kokemusta olisi vain opiskelujen ajalta. Harva nuori pystyy säästämään itse autokoulurahansa ja kotona asuessa vielä säästämään vaikka omaa autoa tai asuntoa varten näin nuorena. Meille työyhteisöön kokemattomat nuoret tuovat toki omat haasteensa, mutta toisaalta he piristävät mukavasti normaalin arjen rytmiä ja ilo jakaa ammattitaitoa on myös meidän puolelta. Itselleni nuoret kasvatit ovat tärkeitä, osaltaan varmasti myös siksi että nuoresta iästäni johtuen muistan aika hyvin vielä miten vaikeaa oli 15-vuotiaana päättää mitä työtä elämässään haluaa tehdä. Nuoret laitetaan päättämään liian aikaisin isoja asioita kun päällimmäisenä ajatuksina tuolloin ovat lähinnä tyttö- ja poikaystävät tai se mistä sellaisen saisi…

 Odotan innolla uuden kasvattimme kehittymistä pikkuhiljaa työssä ja matkaa aikuiseksi kasvamiseen täällä meidän kanssa kaupalla. Toivottavasti pystymme tarjoamaan hänelle yhtä hyvän alun työelämään kuin itse sain loistavassa ensimmäisessä työpaikassani aikoinaan.

Viimeisimmät postaukset
Blogiarkisto
Takaisin ylös