K-kauppias-blogi

Blogi K-kauppiasvalmennuksesta, kauppiaaksi kasvamisesta ja kaupan arjen iloista. Aitoja tarinoita ja elämänmakuisia kokemuksia kauppiasuran alusta.

 

 

Laatua lähituottajilta

Sasu Hamina | 09.08.2013

Ikävät talousuutiset ovat saaneet asiakkaat miettimään omaa syömistään entistä tarkemmin. Asiakkaat ovat entistä hintatietoisempia, mutta myös vaativat entistä parempaa laatua. Jo heti aloittaessani kauppiaana mietin, miten saisin asiakkaille mahdollisimman tuoreita tuotteita myyntiin ja saisin näin täytettyä heidän laatuvaatimuksensa. Paikallisten tuotteiden myyntiin saaminen ei ole aina niin yksinkertaista, ei kaupalle, eikä viljelijöille.

Mutta miten kaikki sitten tapahtuikaan? Kesätyöntekijäni oli aiempina kesinä ollut töissä perunapellolla, jota kautta sainkin hyvän toimittajan paikalliselle perunalle. Tämän viljelijän kautta pääsin verkostoitumaan monen muun viljelijän kanssa ja yksi kerrallaan sain heidän tuotteitaan myyntiin. Tämä sujui yllättävän kivuttomasti, mutta tomaatin saaminen myyntiin ei enää ollutkaan niin helppoa.

Olin tutustunut paikalliseen tomaatinviljelijään, mutta vanhakantaisena myyjänä hän halusi ensin taata sen, että kauppani on tarpeeksi hyvä hänen tuotteilleen. Noin kuukauden ajan kaksi kertaa viikossa kävin häntä tapaamassa, jonka jälkeen hän heltyi antamaan pienen erän tomaatteja ”koemyyntiin”. Kun hän sai takuun siitä, että tuotteet myydään hyvässä kaupassa, oikealla hinnalla sekä hedelmä- ja vihannesosastoa hoidetaan hänen vaatimallaan tavalla, saimme tomaatteja niin paljon myyntiin, kun niitä tarvittiin. Eli aina ei tuotteita saa myyntiin, vaikka tuotteet ja viljelijä täyttäisivät kaupan vaatimukset ja taustat olisivat kunnossa.

Viljelijöiden kautta olen tutustunut tuotteiden oikeisiin käsittely- ja säilytystapoihin sekä tutustunut heidän ammattitaitoiseen toimintaansa. Tätä tietoa olen halunnut jakaa myös asiakkaille, jotta he saisivat hedelmät ja vihannekset säilymään kotona mahdollisimman pitkään sekä näkemään, milloin tuote on vielä syöntikelpoinen. Tällä tavoin pystymme viljelijöiden kanssa takaamaan, että heidän tuotteensa saadaan asiakkaille mahdollisimman tuoreena sekä tätä kautta myös vähennetään roskiin menevän ruuan määrää.

Viljelijät, joilta olemme tuotteita saaneet myyntiin, eivät viljele tuotteitaan talvella. Joten myöhään syksyllä tuotteet alkavat yksi kerrallaan jäämään pois valikoimistamme ja asiakkaat jäävät odottamaan maatilatorimme avautumista seuraavaan kesään. Koko viime talven keskustelimme asiakkaiden kanssa, kuinka laadukkaita tuotteet olivat ja kuinka asiakkaat jäivät niitä kaipaamaan takaisin myyntiin. Osa asiakkaista onkin maatilatorimme takia siirtyneet pysyvästi asiakkaaksemme. Tästä syystä otamme mielellämme lisää paikallisia tuotteita valikoimiimme aina kun laadukkaita tuotteita löytyy lisää.

Kotimaisten vihannesten sato on juuri parhaimmillaan, joten nauttikaa siitä mahdollisimman paljon :)

Viimeisimmät postaukset
Blogiarkisto
Takaisin ylös