Suomen vaelluskalat ovat uhanalaisia, koska pienet puromme ja jokemme ovat täynnä kutuesteitä. Siksi K-ryhmä ja ympäristöjärjestö WWF tekevät yhteistyötä uhanalaisten vaelluskalojen pelastamiseksi. Tätä varten järjestämme eri puolilla Suomea talkoita, joissa jokainen voi olla avuksi.

K-Kalapolkujen eteneminen

Kalojen nousun virtavesiin voivat pysäyttää pienimmillään esimerkiksi tierumpu, siltarumpu tai vanha myllypato. Yhden esteen avaaminen saattaa parhaimmillaan elvyttää kilometrikaupalla kutukelpoista virtavesistöä. Myös kalojen tarvitsema kutusoraikko saattaa tarvita kunnostusta. Lue lisää virtavesien kunnostuksista osoitteesta http://wwf.fi/alueet/suomi/virtavedet/

K-ryhmän ja WWF:n yhteistyön edetessä voit seurata esteiden avaamista ja kunnostustöiden etenemistä kartalta.

Vaellusesteitä arvioidaan olevan koko Suomessa kymmeniätuhansia. Tähän karttaan niistä on merkitty noin 700 (lähde: SYKE). Jos haluat tutustua tilanteeseen tarkemmin, käy tutustumassa SYKEn ylläpitämään tarkempaan karttaan osoitteessa http://bit.ly/2eumryM

Kutueste
Esteen poistaminen tai puron kunnostus suunnitteilla
Este poistettu ja/tai puroa kunnostettu

Ilmoittaudu mukaan

Keskitymme yhteistyössämme pienissä puroissa ja joissa sijaitseviin kutuesteisiin. Avaamme niitä yhdessä K-kauppiaiden, paikallisten maanomistajien ja vapaaehtoisten talkoolaisten kanssa. Toivotamme kaikki vaelluskaloista kiinnostuneet toimijat tervetulleiksi talkoisiimme, joita vetävät WWF:n virtavesiasiantuntijat. Jos olet kiinnostunut osallistumaan talkoisiin tai olet maanomistaja ja haluat ehdottaa maallasi olevaa kohdetta kunnostettavaksi, ilmoittaudu alla olevalla lomakkeella. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin sähköpostitse kalapolut@kesko.fi .

VUODEN 2018 TALKOOT & TAPAHTUMAT

 

Tästä näet menneet ja tulevat talkoot sekä muut tapahtumat.

Taimenen elinkierron vuoksi talkoiden pääajankohta on vuosittain elo-syyskuussa.

 

Vihtijoki, Vihti 8.6.

Vihtijoella kunnostettiin virtavesiä yhdessä Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry:n kanssa.

Lue juttu tapahtumasta.

 

Rauhiopuro & Särkipuro, Kuhmo 7.7.

Virtavesiä kunnostettiin Rauhiopurolla yhteistyössä Korpisalmen 5. osakaskunnan, Kuhmon kaupungin ja Kuhmon Perhokalastajat Ry:n kanssa.

Lue juttu tapahtumasta.

 

Jyrkylinjoki, Heinävesi 13.-14.7.

Jyrkylinjoella talkoiltiin yhdessä osakaskuntien ja Itä-Suomen jokitalkkarin kanssa.

Lue juttu tapahtumasta. 

 

Honkalanjoki, Nurmes 4.8.

Honkalanjokea kunnostettiin yhteistyössä Lipinlahden osakaskunnan ja Pohjois-Karjalan vapaa-ajan kalastajapiirin kanssa.

Lue juttu tapahtumasta.

 

Läsäkoski, Kangasniemi 24.8. 

K-ryhmä ja WWF osallistuivat yhdessä Villitaimen ry:n ja osakaskuntien kanssa Kangasniemen ja Mikkelin rajalla virtaavan Läsäkosken talkookunnostuksiin.

Lue juttu tapahtumasta.

 

Myllypuro, Ylöjärvi 1.9.

Myllypurolla talkoiltiin yhdessä Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen ja Näsijärven Lohikalayhdistyksen kanssa.

Lue juttu tapahtumasta.

 

Kolima-Keitele, Viitasaari 7.-8.9. 

Talkoot olivat osa Kolima-Keitele koskireitin täydennyskunnostusta. Koliman- ja Kyminkosken koskiosakaskunnat sekä Metsähallitus vastasivat projektin omarahoitusosuudesta. Projekti on saanut avustusta myös Pohjois-Savon ELY-keskukselta.

Lue juttu tapahtumasta.

 

Myllynkoski, Kouvola (Valkeala) 27.9. 

Saarento-Jokelan osakaskunnan hallinnoimalla kohteella tehtiin päivän aikana talkooväen kanssa laadukkaita kutupaikkoja taimenille. Virtavesityön ohella järjestettiin myös ympäristökasvatuspäivä Niinistön koulun 4. -luokkalaisille. 

Lue juttu tapahtumasta.

 

 

Syksyn 2017 tapahtumat

Vaikutus vaelluskalojen tulevaisuuteen

156

Nousuesteitä avattu, kpl

0

Kutusoraikkoja tehty, kpl

0

Uusia kutu- ja elinympäristöjä avattu, metriä

0

Talkoisiin ilmoittautuneita

UHANALAISIA VAELLUSKALOJAMME

Vaellussiika

Siika on rannikkokalastuksemme tärkein saalislaji. Lohen ja taimenen tavoin vaellussiika lisääntyy joissa ja puroissa. Vaellusesteet ovat hävittäneet siikakannat monista joista. 

Lohi

Vaelluskala, joka palaa kotijokeensa lisääntymään. Olemme tuhonneet patoamalla 90 % lohijoistamme. Padot estävät järvilohen pääsyn lisääntymisalueille, joten kanta perustuu istutuksiin ja siihen, että emokaloja siirretään esteiden yli. 

Taimen

Meri- ja järvitaimen ovat vaarassa kadota vaellusesteiden, liiallisen kalastuksen ja vesien pilaantumisen vuoksi. Meritaimenta on esiintynyt ainakin 60 mereen laskevassa joessamme, mutta jäljellä on enää kymmenkunta alkuperäistä kantaa.

Ankerias

Ankeriaat lisääntyvät Atlannin luoteisosassa sijaitsevassa Sargassomeressä ja poikaset aloittavat pitkän vaelluksensa kohti Euroopan jokia. Jokien patoaminen on estänyt ankeriaiden pääsyn Suomenkin järviin, joissa ankerias on nykyään istutusten varassa.

Kauppiastarinat kentältä

Vastuulliset valikoimat

Tuemme kestävää kalastusta

Keskon päivittäistavarakaupalla, Kespro Oy:llä ja K-ruokakaupoilla ei ole valikoimissaan WWF:n kalaoppaassa punaisella liikennevalolla merkittyjä lajeja. Suosimme valikoimapäätöksissä kestäviä kalakantoja ja MSC- ja ASC-sertifioituja toimittajia.

K-ryhmän kala- ja äyriäislinjaus
Paikallista sinulle

K-Supermarketien kauppiaat ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä paikkakuntiensa kalastajien kanssa. K-Supermarketeista löytyy monipuoliset paikallisen ja suomalaisen kalan valikoimat.

Paikallista sinulle
Keskon ja Planin yhteistyöllä hyviä tuloksia Thaimaassa

Keskon ja lastenoikeusjärjestö Planin yhteisprojekti Thaimaassa on osoittanut, että muutos parempaan on mahdollista. Kolme vuotta toimineet oppimiskeskukset ovat auttaneet jo yli 200 kambodžalaisten siirtotyöläisperheiden lasta koulutielle.

Koulunkäynti avaa ovet
Pirkka saaristolaiskalapihvi

Pirkka saaristolaiskalapihvit valmistetaan kestävää kalastusta edistävän Lähikalahankkeen lahnasta. Ne ovat nousseet yhdeksi suosituimmista pakastekalatuotteista K-ruokakaupoissa, ja saavat nyt uuden maun; pinaatin.

Ekologinen vaihtoehto ruokapöytään
Kespron ASC ja MSC

Kespron kalan ja äyriäisten toimitusketjun kaikki vaiheet on auditoitu. Kespro sekä sen sertifioidut asiakasravintolat voivat käyttää markkinoinnissaan MSC- ja ASC-ympäristömerkkejä.

Helpompia valintoja
Benella Kirjolohi

K-Citymarketien ja K-Supermarketien kalatiskeillä myydään suomalaista Benella Kirjolohta, jolle on myönnetty Sydänmerkki, joka kertoo terveydelle paremmasta vaihtoehdosta. Syyskuussa 2017 kauppoihin tuli suomalainen Pirkka Parhaat Benella Kirjolohi.

Ympäristön hyväksi

Kuteminen kuuluu kaikille

Takaisin ylös