Suomen vaelluskalat ovat uhanalaisia, koska pienet puromme ja jokemme ovat täynnä kutuesteitä. Siksi K-ryhmä ja ympäristöjärjestö WWF tekevät yhteistyötä uhanalaisten vaelluskalojen pelastamiseksi. Tätä varten järjestämme eri puolilla Suomea talkoita, joissa jokainen voi olla avuksi.

K-Kalapolkujen eteneminen

Kalojen nousun virtavesiin voivat pysäyttää pienimmillään esimerkiksi tierumpu, siltarumpu tai vanha myllypato. Yhden esteen avaaminen saattaa parhaimmillaan elvyttää kilometrikaupalla kutukelpoista virtavesistöä. Myös kalojen tarvitsema kutusoraikko saattaa tarvita kunnostusta. Lue lisää virtavesien kunnostuksista osoitteesta http://wwf.fi/alueet/suomi/virtavedet/

K-ryhmän ja WWF:n yhteistyön edetessä voit seurata esteiden avaamista ja kunnostustöiden etenemistä kartalta.

Vaellusesteitä arvioidaan olevan koko Suomessa kymmeniätuhansia. Tähän karttaan niistä on merkitty noin 700 (lähde: SYKE). Jos haluat tutustua tilanteeseen tarkemmin, käy tutustumassa SYKEn ylläpitämään tarkempaan karttaan osoitteessa http://bit.ly/2eumryM

Kutueste
Esteen poistaminen tai puron kunnostus suunnitteilla
Este poistettu ja/tai puroa kunnostettu

Ilmoittaudu mukaan

Keskitymme yhteistyössämme pienissä puroissa ja joissa sijaitseviin kutuesteisiin. Avaamme niitä yhdessä K-kauppiaiden, paikallisten maanomistajien ja vapaaehtoisten talkoolaisten kanssa. Toivotamme kaikki vaelluskaloista kiinnostuneet toimijat tervetulleiksi talkoisiimme, joita vetävät WWF:n virtavesiasiantuntijat. Jos olet kiinnostunut osallistumaan talkoisiin tai olet maanomistaja ja haluat ehdottaa maallasi olevaa kohdetta kunnostettavaksi, ilmoittaudu alla olevalla lomakkeella. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin sähköpostitse kalapolut@kesko.fi .

TALKOOT & TAPAHTUMAT

K-Kalapolut talkookausi 2021 on päättynyt. Kauden 2021 kohteista voit lukea lisää:

  • Viides ja viimeinen kausi käynnistyi virtavesitalkoilla Puumalan Peukalojoella 18.6.2021 yhdessä vesiosakaskunnan ja muiden paikallisten kanssa: Lue juttu.
  • Tuusulan Krapuojalla vaihdettiin uusi tierumpu 10.-11.8.2021. Uusi isompi tierumpu helpottaa kalojen kulkua kutupaikoille: Lue juttu.
  • Kivijärven Heitjoella talkoiltiin 19.8.2021 lähialueen lukiolaisten ja muiden paikallisten voimin: Lue juttu.
  • Espoon Loojärvellä vaihdettiin elokuun lopulla uusi tierumpu ja talkoiltiin pienimuotoisesti hankkeen sidosryhmien voimin: Lue juttu.
  • Turun Kuninkojalla talkoiltiin paikallisten voimin isolla joukolla 4.9.2021: Lue juttu talkoista.
  • Äänekosken Kapeenkoskella talkoiltiin hienoissa maisemissa lauantaina 11.9.2021: Lue juttu talkoista.

Kauden 2020 talkoot & tapahtumat 

  Kauden 2019 talkoot & tapahtumat

   Kauden 2018 talkoot & tapahtumat  

 Kauden 2017 talkoot & tapahtumat

Vaikutus vaelluskalojen tulevaisuuteen

327

Nousuesteitä avattu, kpl

0

Kutusoraikkoja tehty, kpl

0

Uusia kutu- ja elinympäristöjä avattu, metriä

0

Talkoisiin ilmoittautuneita

Pelaa kalapeliä!

Kauppiastarinat kentältä

Vastuulliset valikoimat

Tuemme kestävää kalastusta

Keskon päivittäistavarakaupalla, Kespro Oy:llä ja K-ruokakaupoilla ei ole valikoimissaan WWF:n kalaoppaassa punaisella liikennevalolla merkittyjä lajeja. Suosimme valikoimapäätöksissä kestäviä kalakantoja ja MSC- ja ASC-sertifioituja toimittajia.

K-ryhmän kala- ja äyriäislinjaus
MSC-sertifioidut kalatiskit

Yli 30:lle K-Supermarketille on myönnetty kestävää kalastusta ja vesiviljelyä edistävät MSC- ja ASC-jäljitettävyyssertifikaatit. Sertifikaatti tarkoittaa, että kaupat voivat kalatiskillään myydä MSC- ja ASC-merkittyjä kala- ja äyriäistuotteita. 

Kestävät valikoimat
Pirkka saaristolaiskalapihvi

Pirkka saaristolaiskalapihvit valmistetaan kestävää kalastusta edistävän Lähikalahankkeen lahnasta. Pirkka saaristolaiskalapihvit ovat nousseet K-ruokakauppojen suosituimpien pakastekalatuotteiden joukkoon. 

Ekologinen vaihtoehto ruokapöytään
Kespron ASC ja MSC

Kespron kalan ja äyriäisten toimitusketjun kaikki vaiheet on auditoitu. Kespro sekä sen sertifioidut asiakasravintolat voivat käyttää markkinoinnissaan MSC- ja ASC-ympäristömerkkejä.

Helpompia valintoja
Benella Kirjolohi

K-Citymarketien ja K-Supermarketien kalatiskeillä myydään suomalaista Benella Kirjolohta, jolle on myönnetty Sydänmerkki, joka kertoo terveydelle paremmasta vaihtoehdosta. Samalla Benella Kirjolohi on valinta Itämeren hyväksi.

Ympäristön hyväksi
K-ryhmä tukemaan Vesijärven suojelua

K-ryhmän tukea kohdennetaan erityisesti Vesijärven petokalaistutuksiin, joilla vähennetään järven rehevöitymistä ja parannetaan edellytyksiä järven virkistyskäyttöön ja kalastusmahdollisuuksiin.

Paikallista tukea
Takaisin ylös