Suomen vaelluskalat ovat uhanalaisia, koska pienet puromme ja jokemme ovat täynnä kutuesteitä. Siksi K-ryhmä ja ympäristöjärjestö WWF tekevät yhteistyötä uhanalaisten vaelluskalojen pelastamiseksi. Tätä varten järjestämme eri puolilla Suomea talkoita, joissa jokainen voi olla avuksi.

K-Kalapolkujen eteneminen

Kalojen nousun virtavesiin voivat pysäyttää pienimmillään esimerkiksi tierumpu, siltarumpu tai vanha myllypato. Yhden esteen avaaminen saattaa parhaimmillaan elvyttää kilometrikaupalla kutukelpoista virtavesistöä. Myös kalojen tarvitsema kutusoraikko saattaa tarvita kunnostusta. Lue lisää virtavesien kunnostuksista osoitteesta http://wwf.fi/alueet/suomi/virtavedet/

K-ryhmän ja WWF:n yhteistyön edetessä voit seurata esteiden avaamista ja kunnostustöiden etenemistä kartalta.

Vaellusesteitä arvioidaan olevan koko Suomessa kymmeniätuhansia. Tähän karttaan niistä on merkitty noin 700 (lähde: SYKE). Jos haluat tutustua tilanteeseen tarkemmin, käy tutustumassa SYKEn ylläpitämään tarkempaan karttaan osoitteessa http://bit.ly/2eumryM

Kutueste
Esteen poistaminen tai puron kunnostus suunnitteilla
Este poistettu ja/tai puroa kunnostettu

Ilmoittaudu mukaan

Keskitymme yhteistyössämme pienissä puroissa ja joissa sijaitseviin kutuesteisiin. Avaamme niitä yhdessä K-kauppiaiden, paikallisten maanomistajien ja vapaaehtoisten talkoolaisten kanssa. Toivotamme kaikki vaelluskaloista kiinnostuneet toimijat tervetulleiksi talkoisiimme, joita vetävät WWF:n virtavesiasiantuntijat. Jos olet kiinnostunut osallistumaan talkoisiin tai olet maanomistaja ja haluat ehdottaa maallasi olevaa kohdetta kunnostettavaksi, ilmoittaudu alla olevalla lomakkeella. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin sähköpostitse kalapolut@kesko.fi .

VUODEN 2019 TALKOOT & TAPAHTUMAT

 

Tästä näet menneet ja tulevat talkoot sekä muut tapahtumat. Talkookohteita julkaistaan sitä mukaa, kun ne varmistuvat.

Taimenen elinkierron vuoksi talkoiden pääajankohta on vuosittain elo-syyskuussa.

 

Hirsala Golf, Kirkkonummi 21.5.

Kauden ensimmäiset talkoot järjestettiin Kirkkonummella, jossa kunnostettiin talkoovoimin Hirsala Golfin alueen läpi virtaavaa Långvikin puroa.

Lue juttu talkoista.

 

Nivunkijoki, Puhos 14.6.

 Pyhäjärveen laskevalla Nivunkijoella talkoiltiin perjantaina 14.6. yhdessä Kiteen kaupungin kanssa.

Lue juttu talkoista.

 

Lanajoki, Ruokolahti 6.7.

Lauantaina 6.7. talkoiltiin Ruokolahden Lanajoella, aivan luonnonsuojelualueen kupeessa. 

Lue juttu talkoista.

 

Ylösjoki, Hollola 3.8.

Lauantaina 3.8. talkoiltiin Hollolassa yhdessä Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistyksen kanssa.

Lue juttu talkoista.

 

Rauanjoki, Kansalanmylly Polvijärvi 23.-24.8.

Polvijärvellä talkoiltiin yhdessä Martonvaara-Ruvaslahden osakaskunnan, Pro Höytiäisen ja Itä-Suomen jokitalkkarin kanssa pe 23. ja la 24.8. 

Lue juttu talkoista.

 

  Paholuoma, Kauhajoki 30.8.

Paholuomalla talkoiltiin perjantaina 30.8. yhdessä Suupohjan ympäristöseuran, Suomen luonnonsuojeluliiton ja Freshabit-hankkeen kanssa.

Lue juttu talkoista.

 

Jysmänpuro, Rautavaara 20.9. 

Rautavaaran Jysmänpurolla järjestetään virtavesikunnostustalkoot Nilsiän reitin suojeluyhdistyksen, Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin, Metsähallituksen ja Lievisenmäen osakaskunnan yhteistyönä perjantaina 20.9.2019 klo 10:00 alkaen.

Kokoontuminen Kankaisentien ja joen varrella osoitteessa: Kankaisentie 375, Rautavaara.

Paikalla evästys ja varustus purokunnostukseen.

Tervetuloa tekemään tai tutustumaan virtavesityöhön!

 

 

 Syksyn 2018 talkoot & tapahtumat  

Syksyn 2017 talkoot & tapahtumat

Vaikutus vaelluskalojen tulevaisuuteen

215

Nousuesteitä avattu, kpl

0

Kutusoraikkoja tehty, kpl

0

Uusia kutu- ja elinympäristöjä avattu, metriä

0

Talkoisiin ilmoittautuneita

UHANALAISIA VAELLUSKALOJAMME

Vaellussiika

Siika on rannikkokalastuksemme tärkein saalislaji. Lohen ja taimenen tavoin vaellussiika lisääntyy joissa ja puroissa. Vaellusesteet ovat hävittäneet siikakannat monista joista. 

Lohi

Vaelluskala, joka palaa kotijokeensa lisääntymään. Olemme tuhonneet patoamalla 90 % lohijoistamme. Padot estävät järvilohen pääsyn lisääntymisalueille, joten kanta perustuu istutuksiin ja siihen, että emokaloja siirretään esteiden yli. 

Taimen

Meri- ja järvitaimen ovat vaarassa kadota vaellusesteiden, liiallisen kalastuksen ja vesien pilaantumisen vuoksi. Meritaimenta on esiintynyt ainakin 60 mereen laskevassa joessamme, mutta jäljellä on enää kymmenkunta alkuperäistä kantaa.

Ankerias

Ankeriaat lisääntyvät Atlannin luoteisosassa sijaitsevassa Sargassomeressä ja poikaset aloittavat pitkän vaelluksensa kohti Euroopan jokia. Jokien patoaminen on estänyt ankeriaiden pääsyn Suomenkin järviin, joissa ankerias on nykyään istutusten varassa.

Kauppiastarinat kentältä

Vastuulliset valikoimat

Tuemme kestävää kalastusta

Keskon päivittäistavarakaupalla, Kespro Oy:llä ja K-ruokakaupoilla ei ole valikoimissaan WWF:n kalaoppaassa punaisella liikennevalolla merkittyjä lajeja. Suosimme valikoimapäätöksissä kestäviä kalakantoja ja MSC- ja ASC-sertifioituja toimittajia.

K-ryhmän kala- ja äyriäislinjaus
Paikallista sinulle

K-Supermarketien kauppiaat ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä paikkakuntiensa kalastajien kanssa. K-Supermarketeista löytyy monipuoliset paikallisen ja suomalaisen kalan valikoimat.

Paikallista sinulle
Pirkka saaristolaiskalapihvi

Pirkka saaristolaiskalapihvit valmistetaan kestävää kalastusta edistävän Lähikalahankkeen lahnasta. Pirkka saaristolaiskalapihvit ovat nousseet K-ruokakauppojen suosituimpien pakastekalatuotteiden joukkoon. 

Ekologinen vaihtoehto ruokapöytään
Kespron ASC ja MSC

Kespron kalan ja äyriäisten toimitusketjun kaikki vaiheet on auditoitu. Kespro sekä sen sertifioidut asiakasravintolat voivat käyttää markkinoinnissaan MSC- ja ASC-ympäristömerkkejä.

Helpompia valintoja
Benella Kirjolohi

K-Citymarketien ja K-Supermarketien kalatiskeillä myydään suomalaista Benella Kirjolohta, jolle on myönnetty Sydänmerkki, joka kertoo terveydelle paremmasta vaihtoehdosta. Samalla Benella Kirjolohi on valinta Itämeren hyväksi.

Ympäristön hyväksi
Keskon ja Planin yhteistyöllä hyviä tuloksia

Lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi ja K-ryhmä kehittivät uuden yhteistyömallin, jolla parannettiin Thaimaan kalateollisuuden siirtotyöläisten perheiden elämää ja tehtaiden toiminnan vastuullisuutta. Nelivuotinen yhteistyöprojekti onnistui yli odotusten.

Koulunkäynti avaa ovet

Kuteminen kuuluu kaikille

Takaisin ylös