Maskien ja korona-kotitestien myynti moninkertaistunut loppuvuodesta K-ruokakaupoissa – ostoaktiivisuudessa alueellisia eroja

Korona-kotitestien myynti on K-ruokakaupoissa jopa kolminkertaistunut alkusyksystä. Kasvomaskien myynti on mukaillut maskisuositusten muutoksia ja vallitsevaa koronatilannetta. Käsidesien ostohalukkuus on puolestaan laskenut joulukuulle tultaessa.

Korona-kotitestien myynti lähti marraskuussa huomattavaan kasvuun maltillisen syksyn jälkeen K-ruokakaupoissa. Pelkästään marraskuussa myynti on kasvanut 122 % lokakuusta. Tuotteiden saatavuus on pysynyt läpi syksyn hyvällä tasolla.
 
”Myynninkasvusta huolimatta korona-kotitestien saatavuus on hyvä ja olemme pyrkineet varautumaan myynnin kasvuun. Kuluneen viikon aikana myynninkasvu on ollut kuitenkin niin kovaa, että paikallisia tuotepuutteita saattaa tällä hetkellä esiintyä, mutta tilanne tulee korjaantumaan tulevien päivien kuluessa. Uskomme kotitestien myynninkasvun jatkuvan mutta samalla muistutamme, ettei kotitestin tekeminen korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä”, Keskon päivittäistavarakaupan tavarakaupan johtaja Harri Hovi kertoo.
 
Marraskuussa myös kasvomaskien myynti kasvoi 16 % edeltävästä kuusta. Maltillisempaa kasvulukua selittää kasvomaskien myynnin kotitestejä suurempi kokonaismäärä. Koko pandemian aikana K-ruokakauppojen suosituimpia maskeja ovat olleet erilaiset kertakäyttömaskit: sekä perinteiset ns. kansalaismaskit, nenä-suusuojat ja kirurginmaskit että FFP2-maskit, eikä suosituimmissa maskityypeissä ole tapahtunut muutosta. Myynti kuitenkin painottuu edelleen perinteisempiin maskeihin, joiden osuus on n. 96 % kaikesta kasvomaskimyynnistä. FFP2-maskien osuudeksi jää nelisen prosenttia. Sekä perinteisten että FFP2-maskien saatavuustilanne on hyvä.

”Kasvomaskit tulivat K-ruokakauppoihin myyntiin maaliskuussa 2020, ja tuolloin kasvuluvut olivat ymmärrettävästi massiivisia. Kasvomaskien myynti on mukaillut koko pandemia-ajan maskisuosituksia ja vallitsevaa koronatilannetta. Eniten niitä myytiin lokakuussa 2020. Selkeitä piikkiä maskimyynnissä on näkynyt aina, kun tilanne on ollut kiristymään päin. Näin on tapahtunut myös viime viikkoina. FFP2-hengityssuojainen myynti on loka-marraskuun aikana ollut kohtalaisen tasaista, mutta se on lähtenyt myös parin viime viikon aikana nousuun”, Hovi sanoo.
 
Korona-kotitestien ja maskien myynnin kasvaessa käsidesejä on myyty aiempaa vähemmän. Käsidesien tähänastinen ostohuippu nähtiin maalis-huhtikuussa 2020. jonka jälkeen myynninkehitys on ollut melko vaihtelevaa. Käsidesien myynti on laskenut marraskuussa 19 %.

”Pandemian aikana käsisaippuoiden menekissä on esiintynyt vahvaa vaihtelua. Jos tarkastellaan vain loka-marraskuuta 2021, erilaisten pala- ja nestesaippuoiden menekin muutos poikkeaa käsidesien laskusta. Osa käsidesiä käyttäneistä onkin varmastikin siirtynyt käyttämään enenevissä määrin käsisaippuaa”, Hovi kommentoi

Ostokäyttäytymisessä alueellisia eroja – Uudellamaalla väkilukuun suhteutettuna näiden tuotteiden innokkaimmat ostajat
 
Alueellisesti suurinta kasvua kaikkien kolmen tuoteryhmän ostoissa on ollut loka-marraskuussa Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa. Myös Etelä-Karjalassa, Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä kyseisiä tuotteita on ostettu muuta maata enemmän. Asiakaslukuun suhteutettuna eniten kyseisiä tuotteita on ostettu Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla.
 
Korona-kotitestien myynti on samalla aikavälillä kasvanut eniten Pohjois-Pohjanmaalla (274 %), Pohjois-Karjalassa (188 %) sekä Lapissa (156 %), Kanta-Hämeessä (153 %) ja Keski-Pohjanmaalla (153 %). Kotitestejä ostetaan väkilukuun suhteutettuna eniten Uudellamaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla.
 
Kasvomaskien myynti on kasvanut eniten Pohjois-Pohjanmaalla (50 %), Kanta-Hämeessä (33 %) ja Etelä-Karjalassa (31 %). Asiakaslukuun suhteutettuna eniten maskeja on myyty Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla.
 
Vaikka käsidesin ostaminen on kokonaisuudessaan laskussa, on niiden myynti kasvanut Lapissa. Väkilukuun suhteutettuna sitä ostetaan edelleen eniten Uudellamaalla ja Lapissa.  

 

Takaisin ylös