Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Matti Kalervo: Kestävien kalakantojen puolesta

Matti kalervo | 29.08.2017

Pian laitamme kumisaappaat jalkaan ja kädet saveen, ja lähdemme yhdessä ympäristöjärjestö WWF:n kanssa pelastamaan Suomen uhanalaisia vaelluskalakantoja.

Osana laajaa ja monivuotista yhteistyötä kartoitamme eri puolilta maata löytyviä kalojen kutuesteitä ja lähdemme avaamaan niitä talkoohengessä yhdessä maanomistajien, paikallisten K-kauppiaiden ja vapaaehtoisten kanssa. Tavoitteenamme on myös lisätä tietoisuutta Suomen uhanalaisista vaelluskalakannoista. Kala ei ehkä kerää pörröisyys- ja sympatiapisteitä, mutta totuus on, että kaikki Suomen vaelluskalat ovat uhanalaisia. Meritaimen on jopa uhanalaisempi kuin saimaannorppa.

Yhteistyö on jatkoa pitkäjänteisesti tekemällemme työlle kestävien kalakantojen turvaamiseksi. Noudatamme WWF:n Kalaoppaan suosituksia, eikä kauppojemme valikoimissa ole Kalaoppaassa punaisella liikennevalolla merkittyjä uhanalaisia lajeja. Oma kala- ja äyriäislinjauksemme täyttää ensi vuonna jo kymmenen vuotta.

Aktiivisena yhteiskunnallisena toimijana olemme ottaneet kantaa kala-asioihin laajemminkin. Muutamia vuosia sitten kalasoppa oli kiehua yli, kun sitkeä pitäytymisemme WWF:n Kalaoppaan suosituksissa aiheutti suoranaisen markkinahäiriön. WWF oli asettanut villilohen punaiselle listalle, ja me pidimme kiinni suosituksesta. Kun poistimme uhanalaisen lajin valikoimistamme, alettiin jopa puhua meidän käynnistämästämme markkinahäiriöstä.

Maa- ja metsätalousministeriö kutsui koolle kansallisen lohi- ja meritaimenstrategiatyöryhmän, jossa olimme alusta alkaen mukana. Työryhmä saavutti yhteisymmärryksen mittavista toimenpiteistä, ja merilohikanta lähtikin elpymään niin lupaavasti, että WWF saattoi siirtää sen pois punaiselta listalta.

Kuluttajat ovat nykyisin yhä tiedostavampia, ja haluamme auttaa kuluttajia tekemään kestäviä valintoja. Keväällä toimme kauppoihimme Pirkka saaristolaiskalapihvin, joka saavutti nopeasti suuren suosion. Saaristolaiskalapihvin raaka-aineena käytetään John Nurmisen Säätiön kestävään kalastukseen tähtäävän Lähikalahankkeen lahnaa. K-Citymarketeissa ja K-Supermarketeissa on myynnissä Benella-kirjolohta, jonka kasvatuksessa ympäristönäkökohdat on vahvasti huomioitu. K-kauppiaat tekevät myös paljon yhteistyötä paikallisten kalastajien kanssa, ja kauempana kotoa yhteistyömme Plan Internationalin kanssa Thaimaan kalateollisuuden vastuullisuuden ja siirtotyöläisten aseman parantamiseksi jatkuu.

Kumisaappaisiin sonnustautuminen ja lapioon tarttuminen yhdessä maailman arvostetuimpiin kuuluvan ympäristöjärjestön kanssa on siis loogista jatkumoa pitkäjänteiselle tekemisellemme. Pidämme huolta siitä, että asiakas voi tehdä K-kaupoissa luottavaisin mielin ostoksia, mutta maailman vastuullisimpana kaupan alan yrityksenä meille on itsestäänselvää ulottaa kädenjälkemme myös kauas kaupan seinien ulkopuolelle.

Tärkeää vapaaehtoistyötä kutuesteiden avaamiseksi on Suomessa tehty jo pitkään. Nyt haluamme kutsua koko maan talkoisiin vaelluskalakantamme pelastamiseksi. Näissä talkoissa tarvitaan kaikkia. Käy lukemassa lisää vaelluskaloista tai vaikka ilmoittautumassa talkooporukkaan sivulla Kalapolut.fi.

Matti Kalervo
Vastuullisuusjohtaja

Takaisin ylös